Izvor: eKapija | Srijeda, 17.11.2010.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za razvoj turizma u FBiH ključno je unaprijeđenje zaštićenih područja

(Foto: b)

Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH susreo se sa izaslanstvom Ureda Svjetske banke u BiH koje su predvodile Nathalie Weir Johnson i Jessica Mott, glavna menadžerica i konsultantica projekta Zaštićena šumska i planinska područja BiH.

Riječ je o projektu Svjetske banke koji ima za cilj dugoročno fizičko unaprjeđenje postojećih zaštićenih područja, te jačanje kapaciteta za očuvanje biološke raznolikosti i stvaranje alternativnih prilika za lokalno stanovništvo kroz razvoj prakse održivog korištenja zaštićenih područja.

Tokom radnog sastanka razmijenjena su mišljenja o dosadašnjem napretku na uspostavi novih zaštićenih područja, reguliranju institucionalnog upravljanja postojećim zaštićenim dijelovima prirode te stvaranju sistema koji će garantirati održivi razvoj ovih područja.

Ministar Herceg upoznao je sugovornice s aktivnostima resornog ministarstva te učinjenim pomacima na području zakonodavne osnove i izrade strateških planskih dokumenta koji uređuju ovu oblast. Između ostaloga ministar Herceg je naglasio kako je sazrela situacija za uspostavu novih područja pod zaštitom.

Prirodne vrijednosti

Kada je riječ o površinama pod zaštitom, Bosna i Hercegovina ima tek oko 2,5% površina zaštićenih u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode dok razvijene zemlje u okruženju imaju od 7% do 10%. U Federaciji postoje tri ustanove koje organizirano brinu nad prirodom, NP UNA, te Parkovi prirode Hutovo Blato i Blidinje, a i njihovo je funkcioniranje ugroženo nadležnom institucionalnom nebrigom i neshvaćanjem potrebe za održanjem ovih sistema.

(Foto: b)

Generalno, tih 2,5% na razini države vrlo je malo u odnosu na stupanj bioraznolikosti i druge prirodne vrijednosti te u Federaciji BiH intenzivno radimo na promjeni stanja, kazao je ministar Herceg podsjetivši da su u formi prijedloga urađeni zakoni o proglašenju nacionalnih parkova Čvrsnica, Čabulja i Vran, te Prenj, odnosno Igman, Bjelašnica, Visočica i kanjon Rakitnice.

"Zakonima o proglašenju novih nacionalnih parkova uspostaviti ćemo institucionalno upravljanje prirodom koje treba rezultirati ne samo povećanjem površina zaštićenih područja nego i njihovom primjerenom valorizacijom na način da se osigura održivi razvoj koji nije u suprotnosti s principima zaštite i maksimalno uključuje lokalne zajednice", istaknuo je ministar Herceg naglašavajući kako je pomoć Svjetske banke od ključnog značaja za uspostavu i reguliranje institucionalnog upravljanja zaštićenim dijelovima prirode.

Također, ministar Herceg upoznao je svoje sugovornice s činjenicom da su u protekle tri godine i na županijskoj razini učinjeni pomaci u ovoj oblasti što je rezultiralo proglašenjem Parka prirode Tajan i zaštićenog krajolika Konjuh planina na ukupnoj površini od oko 12.000 ha, dok je u pripremi proglašenje zaštićenoga krajolika Starača u Posavini. K tome, u novi Zakon o zaštiti prirode ugrađen je članak kojim se sva zaštićena područja utemeljena od 1965. godine automatski transferiraju u pripadajuća po novom Zakonu čime bi se površine zaštićenih područja trebale povećati na 7 % što bi nas uključilo u procese zaštite prirode u Europi.

(Foto: b)

Zaštićena šumska i planinska područja

Uz razvoj sistema upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, projekt Zaštićena šumska i planinska područja BiH predviđa i pomoć lokalnom stanovništvu kroz poticaj razvoju organske poljoprivrede, eko i etno turizma kao dodatnog oblika upravljanja koje treba amortizirati eventualno umanjenje eksploatacije prirodnih vrijednosti s terena koji će biti obuhvaćeni sistemom zaštite.

Ovaj aspekt projekta Svjetske banke posebno je bitan u planinskim područjima jer kroz poticaj razvoju organske poljoprivrede te eko i etno turizma značajno doprinosi zaustavljanju sve uočljivijeg raseljavanja lokalnog stanovništva.

Tokom višednevnog posjeta, članice izaslanstva Ureda Svjetske banke u društvu domaćina, ministra Hercega posjetile su i Park prirode Blidinje gdje su se susrele i razgovarale sa fra Petrom Krasićem, idejnim začetnikom i svojevrsnim simbolom opstojnosti Parka.

"Cilj svih aktivnosti koje provodimo na zaštiti prirodnih vrijednosti je postaviti okvire zaštite i identificirati konkretne projekte i mjere za održivi razvoj zaštićenih područja, odnosno projekte koji će maksimizirati ekonomsku korist uz minimalne štete po prirodu i okoliš. Za ostvarenje tog cilja imamo domaće resurse, no treba nam i vaša pomoć", rekao je ministar Herceg na kraju susreta s izaslanstvom Ureda Svjetske banke u BiH koje je i ovom prigodom iskazalo podršku načinu i vođenju politike zaštite prirode koju sustavno izmjenama zakona te izradom strategije i master planova provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

E. Ko./fmoit.gov.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.