NavMenu

Ukidanjem carina smanjenju cijena ne treba se nadati

Izvor: Fokus Ponedjeljak, 15.11.2010. 10:08
Komentari
Podeli

Ukidanjem carina na uvoz određene robe porijeklom iz EU, koje se očekuje od 1. januara naredne godine, neće doći do bitnog smanjenja cijena tih proizvoda na našem tržištu, ocjenjuju stručnjaci. Ukoliko, s druge strane, usljed ukidanja carinskih stopa, dođe do pojeftinjenja navedenih proizvoda, to bi moglo da primora domaće proizvođače da koriguju cijene svojih proizvoda.

Ratko Kovačević, portarol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je da najavljeno ukidanje carina predstavlja nastavak realizacije Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, iz 2008. godine, koji predviđa da se do 2013. godine ukinu carine na sve proizvode.

"Prethodna iskustva pokazuju da ukidanje carina na određene proizvode, koji se uvoze iz EU, nije dovodilo do pojeftinjenja tih proizvoda na našem tržištu, jer država nema mehanizam da prisili uvoznike da smanje cijene koje na kraju zavise od tržišnih uslova slobodne trgovine", rekao je Kovačević.

On je dodao da će, kao i ranije, ukidanje carina, dovesti do smanjenja prihoda koje je UIO ubirala od carinskih dažbina.

"Po osnovu ovih prihoda, UIO je u prvih deset mjeseci jedne godine, imala 289 miliona KM, dok je prvih deset mjeseci naredne godine, kada su ukinute carine na neke proizvode, taj prihod iznosio 245 miliona KM, odnosno 44 miliona KM manje", naveo je Kovačević.

Carina će, podsjećaju iz UIO, od naredne godine biti u potpunosti ukinuta za dizel gorivo, bezolovni motorni benzin s oktanskim brojem 95 ili većim, lož-ulja, te na gume za bicikle, putničke automobile, autobuse i kamione. Od 1. januara carina će u potpunosti biti ukinuta i za određene proizvode tekstilne industrije, poput spavaćica i pidžama, majica kratkih rukava i bez njih, džempera, pulovera i prsluka, trenerki, skijaških odijela, kupaćih kostima i slično. Takođe, biće ukinuta carina i na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite.

Zoran Janković, ekonomski stručnjak, kaže da će ukidanje carina smanjiti administrativne troškove domaćim preduzećima koja uvoze repromaterijal, ali da bi se to moglo negativno odraziti na one koji plasiraju gotove proizvode.

"Ukoliko se zbog smanjenja carina smanji cijena uzvoznih proizvoda, to vrlo lako može natjerati domaće proizvođače da smanje cijene svojih proizvoda da bi bili konkurentniji na tržištu", naveo je Janković.

Nedjeljko Đukić, direktor kompanije "Braća Đukići" iz Dervente, koja se bavi uvozom polovnih automobila, kaže da bi ukidanje carina moglo dovesti do smanjenja cijena nekih vozila.

"Carine će biti ukinute na one automobile koji imaju euro tri ili euro četiri motor, ali će opet biti određen postotak koji će trebati platiti tako da smanjenje neće biti znatno", naveo je Đukić.

Zbog činjenice da 90 odsto goriva u RS dolazi iz domaćih rafinerija, ukidanje carina neće imati uticaja na cijene ovih proizvoda, ocjenjuju u Udruženju naftnih distributera RS.

"S obzirom na to da cijena nafte na svjetskom tržištu ima tendenciju rasta, prije se može očekivati povećanje cijena nafte nego njeno smanjenje", rekao je Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja naftnih distributera RS.

Prema mišljenu Zorislava Stojića, direktora modne konfekcije "Karmen lajn" iz Banje Luke, domaće brendove, čiji je kvalitet dokazan, ne mogu ugroziti jeftiniji proizvodi koji se uvoze.

"Sigurno je da će biti veća konkurencija, ali ono što izdvaja domaće proizvode jeste kvalitet na koji su kupci navikli" , rekao je Stojić.

U Udruženju potrošača RS ne očekuju da će ukidanje carina u početku imati bitnije efekte na našem tržištu.

"Pitanje je koliko trgovci imaju zaliha proizvoda na koje su plaćene carine i koje ne žele da prodaju jeftinije. S druge strane, trgovci će se teško odreći pozicije koju su stekli i tek ako ih tržite na to natjera, biće spremni da smanje cijene", kazao je Dragovan Petrović, sekretar ovog udruženja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.