NavMenu

Hercegovački put mirisa

Izvor: Fokus Ponedjeljak, 15.11.2010. 09:08
Komentari
Podeli

Radovan Anđelić iz Trebinja, vlasnik Destilerije eteričnih ulja i tečnih ekstrata "Anđelić" d.o.o., došao je na ideju da, u okviru projekta razvoja turizma, pokrene i projekat "Put mirisa", koji će biti pandan "Vinskoj cesti", koja promoviše hercegovačko vino i "Putevima meda", kojima se promoviše ovaj slatki hercegovački proizvod.

Da bi realizovao ovu ideju potrebno je da prvo brendira hercegovačke ljekovite biljke, koje otkupljuje od 1996. godine, od kada je stvorio cijelu paletu proizvoda koji se prodaju po Evropi. U međuvremenu je povećao kapacitete za 100 odsto, a u novootvorenom pogonu napravio je i destileriju i sušaru, formirao otkupnu stanicu u Šipovu, i, što je najvažnije, otvorio potpuno nova tržišta.

"Hercegovina ima velike mogućnosti u proizvodnji i preradi ljekovitih biljaka, i mogla bi se porediti s Provansom, a Trebinje bi moglo da bude grad kao Graso iznad Kana u kojem ima 50 firmi koje prave parfeme i rade s uljima. Imamo kapacitete koji bi mogli biti dio priče o ruralnom razvoju, turizmu, putevima vina i okusa. Trebinje treba brendirati kao grad u kojem se prerađuju i dorađuju ljekovite biljke, a uz to promovisati i `Put mirisa`, na način da turisti provedu nekoliko dana s beračima, biljke donesu u destileriju, da gledaju kako curi ulje, i da, na kraju, sve to plate", kaže Anđelić, koji je svoj plan iznio i nadležnim za izradu Strategije razvoja sela i ruralnog turizma.

Nakon što je dobio sertifikat za prodaju organskih proizvoda, sve drugo je, kaže, išlo lakše, prodaja, pojavljivanje na svjetskim sajmovima poput Nirnberškog, čak su bili i u Dubaiju.

Danas "Anđelić" d.o.o. proizvodi ulja od trebinjskog smilja i kadulje, ali i od lovora i kleke koje nabavlja u Neumu i u Bosni, a planiraju da ozbiljnije uđu u proizvodnju začinskih biljaka i sušenog voća, jer su tehnološki osposobljeni i za proizvodnju mnogo složenijih proizvoda. Riječ je o perkolaciji, pravljenju baza za razne ljekovite sirupe, za šta postoje mašine, ali im nedostaje farmaceut, pa kad ga kada zaposle, planiraju da rade za izvoz.

"Sada nam je cilj da izvozimo začinske biljke, jer imamo odlične preduslove, sušaru, a da bi širili posao, potrebno je da ljudi prihvate takav vid organske proizvodnje, što podrazumijeva određene procedure. Ako ih primijenimo, možemo proizvoditi peršun i ostalo povrće, za šta imamo ogroman kapacitet", rekao je Anđelić.

Logična orijentacija daljeg razvoja firme, kaže, kretaće se u pravcu uzgoja ljekovitih biljaka, za šta će morati dobiti zemlju na koncesiju, o čemu je već pregovarao s nadležnima u Vladi RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.