Izvor: eKapija+ | Utorak, 19.04.2022.| 11:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prelazak na čistu energiju zahtijeva i finansijsku podršku - Kako banke vide energetski sektor u BiH

Željko Kišić iz UniCredit banke Banjaluka
Željko Kišić iz UniCredit banke Banjaluka (Foto: SET)
UniCredit Bank Banja Luka učestovala je na trećem po redu Samitu energetiike u Trebinju, kao sponzor i učesnik u panel diskusiji "Energetska efikasnost – tržište energetski efikasnih proizvoda u regionu", te na taj način pružila podršku dijalogu ključnih aktera i donosioca odluka u oblasti energetike i ekonomije.

Samit energetike Trebinje 2022 predstavlja jedinstvenu priliku za razgovor i diskusiju o ključnim temama u oblasti energetike i zelene tranzicije ka većoj upotrebi obnovljivih izvora energije, naročito u svjetlu aktuelne energetske krize uzrokovane geopolitičkim dešavanjima.

UniCredit Bank Banja Luka jedna je od prvih finansijskih insitucija na lokalnom tržištu koja je prepoznala značaj primjene mehanizama energetske efikasnosti, te u saradnji sa EBRD-om u svoju ponudu uključila finansiranje energetski efikasnih projekata u domaćinstvima, kao i druge kreditne linije i aktivnosti usmjerene na tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

- S tim u vezi, događaji kao što je Samit energetike jesu jedinstvena prilika za razmjenu dobrih praksi i iskustva ključnih tržišnih aktera, s ciljem zajedničkog djelovanja i pružanja podrške novom načinu poslovanja koji uključuje osnaživanja privrede ka upotrebi energetski efikasnih proizvoda s ciljem samanjenja emisije štetnih gasova i pritiska na životnu sredinu. S obzirom da uspjeh tranzicije ka zelenoj ekonomiji u velikoj mjeri zavisi od efikasne saradnje i sinergije između institucija, finasijskog sektora i privrede, Samit predstavlja mjesto koje povezuje sve ove aktere i usmjerava dalji tok saradnje s ciljem primjene najboljih praksi u skladu sa potrebama i razvijenoću društva - kažu iz te banke.

Povodom podrške UniCredit Bank Banja Luka trećem Samitu energetike u Trebinju, Željko Kišić, član Uprave Banke nadležan za Maloprodaju i Korporativno i investiciono bankarstvo istakao je.

- Održivo poslovanje je dio dugoročne strategije UniCedita što pokazujemo kroz našu kontinuiranu podršku klijentima, partnerima i zajednici. Kao dio rješenja, posvećeni smo pružanju podrške institucijama i privrednim subjektima kada su u pitanju energetski efikasne investicije i tranzicija ka održivom poslovanju. Od velikog je značaja učešće svih ključnih aktera na ovakom događaju kako bismo zajedno radili na postizanju bolje budućnosti izgrađene na čvrstim temeljima samoodrživosti i brige o sredini u kojoj živimo - poručio je Kišić.

NLB Banka Banjaluka - fokus na održivost i čistu energiju

Osim brige o klijentima svojom posvećenošću, znanjem i inovativnim rješenjima, važan dio misije NLB Banke Banjaluka je stvaranje boljeg života, bolje budućnosti za sve nas.

(Foto: SET )
- Za nas ovaj region nije samo tačka na mapi – ovo je naš dom. Zbog toga smo krenuli putem intenzivnog integrisanja održivosti u naše bankarsko poslovanje. U najširem smislu, održivost shvatamo kao naše djelovanje usmjereno na potrebe današnje generacije i istovremeno očuvanje potencijala i stvaranje boljih mogućnosti za buduće generacije. Iznad svega, kroz finansiranje želimo da ubrzamo tranziciju jugoistočne Evrope u ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika - poručuju iz NLB-a.

Prisustvom na Samitu energetike u Trebinju, vodećem regionalnom događaju ovog tipa, NLB Banka Banjaluka je pokazala da je tu za lokalnu privredu i da želi dati doprinos bržem razvoju i regionalnom prelazu energetskog sektora na čistu energiju.

- Integrisanje održivih praksi u naše investicije, bankarske proizvode i usluge, najvažniji je način na koji možemo podržati nacionalne i globalne ciljeve održivog razvoja. Pored toga, to nam omogućava da upravljamo rizicima i da iskoristimo poslovne mogućnosti koje proizilaze iz prelaska na zeleniju i inkluzivniju ekonomiju. Svim učesnicima Samita je ponuđena jedinstvena usluga na tržištu, a to je mobilno bankarstvo za pravna lica mKlikpro, godinu dana bez mjesečne naknade za uslugu, jer digitalizacijom želimo dati doprinos smanjenju karbonskog otiska i očuvanju životne sredine, te omogućiti privrednicima poslovanje sa bankom bilo kada i bilo gdje.

Nova banka - prijatelj energije

Nova banka se na ovogodišnjem Samitu energetike u Trebinju pojavila kao sponzor, odnosno "Prijatelj energije" i na taj način pokazala težnju ka pristupačnoj, održivoj, pouzdanoj i modernoj energiji. Nova banka je, kažu iz te banke, svjesna značaja energetike za razvoj društva, kao i potrebe izgradnje partnerskih odnosa sa kompanijama iz ove oblasti.

- Region napreduje sa ohrabrujućim znacima da energija postaje održivija i široko dostupna. Snabdjevanje energijom danas je sigurnije, održivije i dostupnije. Modernizovani energetski sistem podstiče ekonomiju, privlači investicije i stvara mogućnosti za nova radna mesta. Na panelima se govorilo i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata - poručili su iz Nove banke.

Prema riječima panelista, evidentna je decentralizacija proizvodnje struje, u smislu postavljanja solarnih panela, gradnje vjetroparkova i slično, te je mnogo različitih izvora energije i onda se možda i i ne može lako predvidjeti kakva će biti proizvodnja i koliko struje će biti proizvedeno.

- Ključni trendovi u energetici na Zapadnom Balkanu mogu se pratiti kroz takozvanu 4D matricu – dekarbonizacija, decentralizacija, digitalizacija i demokratizacija, bila je jedna od tema na ovogodišnjem Samitu energetike. Ovi procesi u transformaciji energetskog sektora neće moći uspješno da se obave ako ne bude sinergije znanja, obrazovanja, stručnog kadra i donosioca odluka. Ako je cilj imati stabilan i siguran energetski sektor, onda i kreatori IT rješenja i menadžeri elektroprivrednih preduzeća moraju sarađivati i imati svjest o važnosti sinergije - navode iz Nove banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE