NavMenu

Gljive iz Tuzlanskog kantona idu u EU - Proizvodnja nije podbacila ni u krizi

Izvor: Klix Ponedjeljak, 18.04.2022. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: NK-55/shutterstock.com)
Tuzlanski kanton nalazi se u vrhu po proizvodnji gljiva, shodno godišnjem urodu koji iznosi do 600 tona. Dvije sorte već su našle i svoj put na regionalno i evropsko tržište, a ova poljoprivredna oblast jedina nije podbacila u teškim vremenima.

Tuzlanski kanton idealan je za uzgoj gljiva, prije svega zbog lake dostupnosti sirovina, ali i kompanije za proizvodnju komposta i sjemena, odnosno micelija.

I pored teških ekonomskih prilika, uzgajivači navode da proizvodnja ove godine neće podbaciti, već će biti u skladu s ranijim ciklusima.

- Naši kapaciteti kompostom su već popunjeni, tako da ćemo ove godine završiti sve planirane cikluse proizvodnje. Čak 70% naše proizvodnje zasnovano je na domaćem kompostu, koji se proizvodi u jedinoj bh. kompostari, a koja se nalazi u Gradačcu, dok se preostalih 30% uvozi - kaže u razgovoru za Klix.ba predsjednik Grupacije proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona Mujdin Tokić.

Najviše uzgajaju šampinjone, sve popularniji i šitaki

U Tuzlanskom kantonu registrovano je 30 stalnih uzgajivača koji se proizvodnjom gljiva bave tokom cijele godine, uz još okvirno 100 onih koji se poslovima posvećuju u proljetnom i jesenjem dobu, kada su troškovi najmanji.

- Već okvirno pet godina uzgoj gljiva na našem području je stabilizovan te godišnja proizvodnja iznosi između 500 i 600 tona, za koje se koristi blizu dvije hiljade tona komposta. Najviše su zastupljeni šampinjoni sa 70% proizvodnje, zatim 20% je bukovača, dok je 10% šitaki, koja postaje sve popularnija - ističe Tokić.

Kada je riječ o tržištu, on navodi da poremećaji dosad nisu zabilježeni, a još uvijek nije bilo ni povećanja cijena proizvoda. Da li će ono uslijediti u narednom periodu, sa sigurnošću ne može tvrditi, no, ako do toga dođe, bit će maksimalno do 10%.

(Foto: kazmulka/shutterstock)
- Što se tiče cijena reporomaterijala koje koristimo za pakovanje proizvoda poput posudica i folija, uz gorivo, one su drastično povećane. Međutim, s prihvatljivim cijenama gljiva, odnosno blagim povećanjem, ukoliko do njega dođe, nama je cilj zaustaviti mogući uvoz koji je u ranijim godinama u potpunosti blokiran - nastavlja Tokić.

Kada je riječ o plasmanu proizvoda, svaki proizvođač direktno je povezan s trgovačkim centrima, marketima i manjim prodavnicama. Uzgoj gljiva također je jedina oblast koja nema svog posrednika u otkupu, a proizvođači nisu uvezani ni u zadruge.

Mogu zadovoljiti bh. tržište, a imaju i za izvoza

Inače, bh. proizvođači gljiva u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta, a osim tuzlanske regije, one se još proizvode u Sarajevu, Zenici, Doboju i Banjaluci. S druge strane, tuzlanski uzgajivači već su se nametnuli na regionalno, ali i dio evropskog tržišta.

- Određene količine gljiva mi već izvozimo, tako da smo napravili prve, odnosno početne korake i možemo reći da smo zadovoljni. Kada je riječ o vanjskom tržištu, šampinjone i šitaki izvozimo u Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Njemačku i Holandiju - naglašava Tokić.

Govoreći o podsticajima, sagovornik Klixa ističe da njih za proizvodnju gljiva na nivou Federacije BiH nema, međutim, određena finansijska sredstva izdvaja Vlada Tuzlanskog kantona.

Konkretno, prošle godine taj iznos je bio 200.000 KM i on je kao takav usmjeren za proizvodnju komposta i proizvodnju gljiva.

Prema proceduri, novčana podrška se isplaćuje po toni iz programa novčane podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, i to 45 KM za tonu komposta i 50 maraka za proizvodnju gljive na temelju tog utrošenog komposta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.