NavMenu

Sarajevo dobija novu lokaciju za odlaganje otpada - Nakon dužeg čekanja počela sanacija plohe

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.04.2022. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
Komisija za praćenje realizacije i izradu programa aktivnosti na sanaciji i izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići juče je obišla deponiju, na kojoj je počela sanacija devastirane plohe.

Radove finansiraju Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH, a izvođač je kompanija Grakop. Vrijednost ugovora iznosi 310.390 KM, bez uključenog PDV-a, navedeno je iz Vlade KS.

Nakon sanacije, steći će se preduslovi za proširenje plohe za odlaganje komunalnog otpada na površini od 37.000 metara kvadratnih, koja će se predstavljati novo mjesto za santirano odlaganje komunalnog otpada.

Abid Mulaomerović, rukovodilac radne jedinice Deponija pri KJKP Rad i član Komisije objasnio je da se radi o lokalitetu na kojem je Tužilaštvo BiH 2013, odnosno 2014. godine, narušilo stabilnost iskopavanjem i traženjem nestalih osoba.

- Nakon osam godina krenulo se sa saniranjem ovog dijela odlagališta. Trenutno se rade pripremni radovi, do kompletne sanacije odlagališta. Prethodno, mora da se uradi ispitivanje radne sredine na postojanje zagađujućih komponenti u zraku. Urađena su mjerenja sa sondi koje su vršili otplinjavanje u ovom dijelu odlagališta - naveo je Mulaomerović.

Prema njegovim riječima, rok za završetak radova jedan mjesec, a nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Kako je dodao, na ovom lokalitetu je postojala velika opasnost za urušavanje stabilnosti deponije, jer je došlo do ukopavanja od 30-40 metara. Stabilnost je bila postignuta na način da su bile izgrađene berme 1999. godine te je bilo zasađeno raslinje, koje je sprečavalo da dođe do klizanja tla.

- Imali smo sreću da nije došlo do klizanja, ali je bio narušen sistem otplinjavanja. Ovdje su bile određene količine deponijskog gasa koji se spaljivao na baklji, a najnovija istraživanja pokazat će da li će se to uvezivati u sistem ili neće biti potrebe - objasnio je Mulaomerović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.