Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH | Petak, 12.11.2010.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održan Sedmi Forum privrednih komora zemalja CEFTA regiona: Poseban problem necarinske barijere

(Foto: b)

U okviru CEFTA nedjelje 2010, koja se održava od 09. – 12 . novembra u Beogradu održan je Forum privrednih komora CEFTA te sesije radnih grupa CEFTA foruma.

Jedan od zaključaka je da je neophodno uspostavljanje čvršće i plodnije međusobne privredne saradnje CEFTA regiona. Kao glavni prioriteti u primjeni CEFTA u ovoj godini navedeni su: uspostavljanje zone slobodne trgovine, potencijalno otvaranje pregovora o liberalizaciji u oblasti usluga ( uspostvljanje međukomorske radne grupe za osiguranje -2011), stvaranje jednakih uslova za investicije, otvaranje tržišta javnih nabavki i postizanje konkurentnosti te usaglašene trgovinske liberalizacije.

Također, neophodno je dosljedno, potpuno i efikasno primijenjivati CEFTA sporazum. Bescarinska trgovina i ujednačavanje uslova poslovanja, u skladu sa pravilima WTO i standardima EU, doprinijet će povećanju proizvodnje i zaposlenosti, širem asortimanu roba, većoj konkurentnosti i značajnijem prilivu investicija u Region.

Dogovoreno je i da privredne komore Regiona treba da nastave i intenziviraju saradnju u okviru Foruma privrednih komora; aktivnosti treba da budu usmjerene ka definiranju i realizaciji zajedničkih projekata i nastupa na trećim tržištima.

Aktivnosti privrednih komora i dalje treba da budu usmjerene na pokretanja inicijativa za donošenje zakona iz oblasti privrede prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, čime se utiče na poslovnu klimu i doprinosi unapređenju privredno-sistemskog ambijenta.

Privredne komore maksimalno će doprinijeti razvoju ekonomske saradnje, trgovine i stvaranju jedinstvenog trgovinskog prostora u ovom dijelu Evrope, zaključeno je na Forumu.

Poseban problem u sprovođenju CEFTA sporazuma, odnosno slobodne trgovine, predstavljaju necarinske barijere. Na osnovu istraživanja u Regionu postoji više od stotinu različitih vrsta necarinskih barijera. Najčešće su: komplicirane procedure na graničnim prijelazima; nedovoljan broj međunarodno priznatih akreditacionih i certifikacionih tijela, kao i ovlaštenih laboratorija i institucija; nepriznavanje cerrtifikata o porijeklu; problem neusklađenosti domaćih standarda i tehničke regulative sa međunarodnim standardima, itd.

Problemi koji se mogu uočiti u domenu infrastrukture kvaliteta ogledaju se se u nedostatku institucionaliziranih akreditacionih tijela zbog čega nije moguće dosljedno sprovoditi CEFTA Sporazum. Pozitivan primjer je parafiranje Protokola o međusobnom priznavanju dokumenata izdatih od strane akreditiranih tijela i olašavanje bilateralne trgovine robom predmetnog nadzora između Ministarstva vanjske/spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede /Ministarstva zdravlja/ Republike Srbije.

Do momenta potpune harmonizacije propisa u oblasti infrastrukture kvaliteta, a pošto je riječ o obimnom poslu u kojem su CEFTA članice dostigle različite nivoe, rješenje za brži protok robe treba tražiti u međusobnom priznavanju certifikata.

U pogledu necarinskih barijera potrebno je još snažnije insistirati na eliminiranju barijera, i u tom smislu neophodna je još intenzivnija saradnja komora Regiona.

Naglašeno je i da bez porijekla roba nema ni trgovine te da je cjelovito korištenje porijekla roba instrument za dublju integraciju preduzeća iz Regiona.

Zaključeno je da je privredne komore veliku pažnju treba da posvete i edukaciji privrednika o CEFTA sporazumu i njegovim pojedinim segmentima ( porijeklo robe, dijagonalna kumulacija) jer je uočeno da većina privrednika nema dovoljno znanja i informacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.