NavMenu

EU kaznila 11 aviokompanije s 800 milijuna eura

Izvor: Fena Četvrtak, 11.11.2010. 10:12
Komentari
Podeli

Evropska unija kaznila je 11 zračnih prijevoznika s ukupno 799,4 milijuna eura zbog namještanja cijena međunarodnog prijevoza tereta, što je na kraju rezultiralo većom cijenom za transport roba.

Evropska komisija obrazložila je kako su te aviokompanije u periodu od 1999. do 2006. godine koordinirale sve svoje akcije, a da nije bilo intervencije EK-a, kartel ne bi bio zaustavljen 2006. godine, a pitanje je bi li uopće bio zaustavljen, prenijela je agencija Associated Press.

Najveću kaznu zaradio je francuski Air France-KLM, koji je EU kaznila s 310,1 milijun eura, dok je British Airways kažnjen sa 104 milijuna eura. Air France, kako je vlasnik aviokompanije Martinair, morat će platiti i njihovu kaznu, u visini od 29,5 milijuna eura.

Air Canada, Cathay Pacific, Cargolux, Japan Airlines, LAN Chile, SAS, Singapore Airlines i Qantas morat će isto tako platiti kazne u visini između 8,2 i 79,9 milijuna eura.

Evropska komisija odustala je od optužbi za dodatnih 11 aviokompanija i jednu konsultantsku kuću, jer nisu mogli prikupiti dokaze da su i te kompanije bile dio navedenog kartela.

Lufthansa se izvukla na račun toga što je „otkucala“ ostatak kartela Evropskoj komisiji. Aviokompanije koje su surađivale tokom istrage nagrađene su smanjenjem kazne od 15 do 50 posto.

Iz Air Francea nisu zasad komentirali kaznu.

Američko ministarstvo pravosuđa već je optužilo 18 aviokompanija i nekoliko izvršnih dužnosnika u vlastito provedenoj istrazi zračnog kartela. Ukupna kazna tim kompanijama iznosi više od 1,6 milijardi dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.