NavMenu

Zbrinjavanje starih guma u RS otvoriće nova radna mjesta - Predviđeno i plaćanje naknade za opterećivanje životne sredine posebnim kategorijama otpada

Izvor: Nezavisne novine Petak, 08.04.2022. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)
Primjena novog Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama s jedne bi strane trebalo da riješi problem odlaganja ovih guma, a s druge strane ovim bi trebalo da se stvori cijela mreža sakupljača i reciklera, čime će nastati jedna nova industrija, a uticaće i na otvaranje novih radnih mjesta.

Naime, izmjenama Zakona o zaštiti životne sredine RS donesen je Pravilnik o upravljanju otpadnim gumama, gdje se navodi da će proizvođači, uvoznici i trgovci koji stavljaju gume za motorna vozila u promet na teritoriji Srpske plaćati naknadu za opterećivanje životne sredine posebnim kategorijama otpada.

Ova naknada se plaća Fondu za zaštititu životne sredine i energetsku efikasnost RS, srazmjerno količini guma koje su stavili u promet. Pravilnikom je određeno i da reciklažno dvorište, kao i serviseri, bez naknada, preuzimaju otpadne gume od fizičkog lica, a na vidnom mjestu moraju obavezno postaviti obavještenje "Preuzimamo otpadne gume".

- Reciklažno dvorište i serviseri potom sve preuzete gume predaju licu ovlaštenom za sakupljanje ili tretman guma, a pritom vode i evidenciju o količini preuzetih i predatih guma - navodi se u pravilniku.

Kako je za Nezavisne novine pojasnio Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, novim pravilnikom je definisano da kada neko uveze gumu u RS odmah mora platiti naknadu za zbrinjavanje otpada, koja će ići nadležnom fondu.

- Te naknade su minimalne, na način da mogu beznačajno uticati na cijenu krajnjih proizvoda - kazao je Todorović, dodajući da se zagađivačem smatra onaj ko kupi gumu, jer se pretpostavlja da će tu istu gumu nakon što je iskoristi baciti.

- Kada neko uvozi gumu odmah plati naknadu za zbrinjavanje te gume, jer će ona za godinu ili dvije postati otpad. Tu naknadu uzima Fond i određuje ko je operater za upravljanje i recikliranje otpadnim gumama, taj subjekt ima ugovor sa državom te se obavezuje da će sve otpadne gume besplatno preuzeti i zbrinuti na odgovarajući način - objasnio je Todorović, ističući da zbrinjavanje guma ili reciklaža koštaju, zbog čega će država od uzetih naknada davati novac onima koji budu obavljali ovaj posao.

- Proces recikliranja guma košta, zbog toga će država od prikupljenih naknada onima koji vrše reciklažu i zbrinjavanje guma dati novac za svaku zbrinutu gumu, da bi oni mogli nadoknaditi svoje uložene pare, ali i da bi mogli zaraditi nešto - pojasnio je Todorović.

Dodao je da će se na ovaj način napraviti cijela mreža sakupljača koji će preuzimati gume.

- Suština je da će se na ovaj način uzeti novac od uvoznika, taj novac će se redistribuirati na mrežu sakupljača i reciklera otpadnih guma, koji će napraviti jednu novu industriju, jedan novi prihod, otvoriće neka nova radna mjesta, a rezultat je da će građani imati mogućnost da besplatno otpadne gume predaju onome ko time upravlja - kazao je Todorović za Nezavisne novine.

S druge strane, vulkanizeri su skeptični da će se ovim rješiti gorući problem, a to je činjenica da trenutno u RS ne postoji niko ko se bavi reciklažom guma.

Kako je rekao Velibor Pančić, vulkanizer iz Banjaluke, dobra strana pravilnika je što se sada daje dozvola vulkanizerima da smiju odlagati gume.

- Kod nas još niko ne reciklira gume. Mi ćemo morati te gume opet držati dok se ne riješi problem otkupljivanja guma. U Srbiji su to riješili tako što ima par ovlaštenih firmi koji otkupljuju gume i plate naknadu tim serviserima - kazao je Pančić.

Dodao je da je problem što mnogi vulkanizeri nemaju prostora da skladište gume.

- Od septembra prošle godine do danas sam sigurno prikupio oko 2.000 guma i držim ih iza radnje - rekao je Pančić za Nezavisne novine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.