NavMenu

Uskoro uređenje platoa, pristupnih i ski staza u Ski centru Igrišta - Podnesen zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu

Izvor: eKapija Subota, 02.04.2022. 07:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maarten Duineveld/unsplash)Ilustracija
Radi uređenja skijaških i pristupnih staza, kao i platoa u Ski centru Igrišta urađen je elaborat uz zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu koji je podnesen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Kako je navedeno u elaboratu, predmetna lokacija pripada sportsko-rekreativnom centru Igrišta na planini Javor, koji je izgrađen 1984. godine za potrebe Olimpijade u Sarajevu. Od tada nisu vršene značajnije rekonstrukcije ili dogradnje, pa je nakon preuzimanja od strane Olimpijskog centra Jahorina planirano ulaganje u obnovu ski staza, skijaške infrastrukture i sistema za vještačko osnježavanje.

- U ovoj fazi planirano je uređenje ski staza 1 i 2, kao i prilazne staze i platoa. Staza 3 nije predmet ovog projekta - dodaje se.

Dalje se pojašnjava da se poboljšanje kvaliteta staza ogleda u njihovom proširivanju na mjestima koja su sad jako sužena, ujednačavanju karakteristika u podužnom i poprečnom smislu, odvodnjavanje i zaštiti kosina nakon izvođenja radova na zasjecanju kosina.

- Idejni projekat uređenja ski staza 1 i 2 u ski centru Igrišta uradila je Hidromontaža iz Beograda i on obuhvata ski stazu 1 u dužini 1.760 m, ski stazu 2 u dužini 1.390 m, pristupnu stazu i plato 620 m - stoji u elaboratu.

Inače, prema zagonskoj regulativi, izgradnja ski staza Ski centra Igrišta u opštini Vlasenica spada u grupu djelatnosti za koju je potrebno uraditi prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu.

- Na osnovu provedenog otovrenog postupka, faza mini tender, javne nabavke usluga izrade tehničke dokumentacije u okviru zaštite životne sredine, izrada Elaborata uz zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje ski staza u ski centru Igrišta dodjeljen je Rudarskom institutu Prijedor - pojašnjeno je.

U elaboratu se navedi da se sa vrha žičare spuštaju tri ski staze i poligon ukupne dužine preko 5 km:

- Staza 1 – stara staza , prostire se lijevo od ski lifta (gledajući sa vrha niz padinu) u širokom luku,
- Staza 2 – nova staza, prostire se desno od ski lifta u širokom luku,
- Prilazna staza i plato - poligon za obuku (mala staza)
- Staza 3 – strma staza, uz samu trasu ski lifta (nije predmet ovog projekta).

(Foto: Printscreen iz dokumentacije)
Ski staza 1 trasirana je u dužini od 1.760 m, maksimalne širine 40 m, ali u zavisnosti od stanja na terenu širina staze se smanjuje na 30, tj 25 m. Ski staza 2 trasirana je od spoja sa ski poligonom u dužini od 1.390 m, maksimalne širine 40 m, a na mjestima gdje su veliki odsjeci, širina staze se smanjuje na 25-30 m.

- Pristupna staza i ski plato trasirani su od polaza ski staze 1 u dužini od 620 m, sa proširenjem koridora ski poligona na maksimalno 100 m. Ukupna dužina staza zajedno sa poligonom je 3.770 m - stoji u dokumentaciji.

Na obje ski staze i pristupnoj stazi projektovana širina je maksimalno 40 m, ali se u zavisnosti od stanja na terenu smanjuje na 30, tj 25 m (u vrlo strmim usjecima i zasjecima). U zoni poligona, širina se povećava na 100 m, 40 m staza i 60 m poligon.

Pripremni radovi i uređenje staza

Pripremni radovi obuhvataju geodetsko obilježavanje projektovane trase ski staza prema elementima iz projekta, čišćenje terena od drveća, panjeva, šiblja i drugog rastinja u pojasu predviđenom za ski staze.

- Uređenje ski staza 1 i 2 se sastoji u zasjecanju desne strane kosine padine, nasipanju lijeve kosine, gdje je potrebno, guranju i transportu materijala na mjesto ugradnje, nasipanje sa zbijanjem nasutog materijala, tako da se postigne širina staze od oko 40 m. Na mjestima gdje su veliki odsjeci, širina staze se smanjuje na 25-30 m.

Uređenje pristupne staze i ski platoa se sastoji iz uravnavanja i proširenja prilazne staze, do ski poligona, a zatim i proširenje koridora ski poligona na maksimalno 100 m čime se postiže maksimalno iskorišćenje ove dionice. Prilikom projektovanja težilo se da se minimalizuju radovi na formiranju potrebnih gabarita, kao i da se balansiraju količine iskopa i nasipa.

Inače, Ski centar Igrišta se nalazi na nadmorskoj visini od 1.019 metara, na magistralnom putu Zvornik-Sarajevo, između Vlasenice i Han Pjeska i pripada opštini Vlasenica.

Ulaganja vrijedna 32 mil KM

Podsjećamo, OC Jahorina isplanirao je da u izgradnju ski-centra Igrišta kod Vlasenice uloži 32 mil KM u iduće tri godine, a da taj novac obezbijedi zaduženjem putem prodaje akcija.

Ski-centar bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, a planirani su i zabavni zimsko-ljetni sadržaji. Za ski-centar Igrišta predviđena je gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na sat, te pokretne trake dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na sat.

Prošle godine su raspisani i tenderi za osnježavanje Igrišta vrijedan 10,4 mil KM, kao i za nabavku tabača za koji je OC Jahorina bila spremna da izdvoji 800.000 KM.

Nedavno je predstavljen i regulacioni plan za Ski centar Igrišta, a šta je sve predviđeno čitajte u posebnom tekstu OVDJE.

S. Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.