NavMenu

Promocija održive energetske politike: Banja Luka u korak sa Evropom

Izvor: eKapija Petak, 05.11.2010. 15:30
Komentari
Podeli

Danas je u Banja Luci održana konferencija za novinare povodom aktivnosti administrativne službe Grada Banja Luka u cilju promocije održive energetske politike i aktivnog učešća u sprečavanju globalnog zatopljenja i negativnih posljedica klimatskih promjena.

Jedna od tih aktivnosti je i održavanje konferencije "Enegetskih dana, Banja Luka 2010." koja će se u ovom gradu održavati od 22. do 24. novembra. U okviru konferencije u banjalučkoj gimnaziji biće realizovan i projekat zamjene postojeće rasvjete sa LED rasvjetom, dok je u holu Banskog dvora planiran Energetski sajam gdje će se moći pogledati proizvodi i usluge kompanija iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, istaknuto je na današnjoj konferenciji.

"Veoma značajan događaj na energetskim danima je konferencija na kojoj će izlagati eminentni stručnjaci, privrednici, predstavnici međunarodnih institucija, kompanija i banaka", izjavio je Slaviša Jelisić iz Savjeta za klimatske promjene Grada Banja Luke.

Energetska efikasnost

Član Savjeta za klimatske promjene Grada Banja Luka, Petar Gvero, rekao je da su "Energetski dani" prvi ovakav skup u BiH, te da će u radnom dijelu konferencije biti riječi o održivoj energiji, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i smanjenju emisije gasova u RS i BiH.

Naglasio je da je cilj konferencije da promoviše napredne evropske vrijednosti u navedenim oblastima, te da se ukaže na trendove u oblasti održivog razvoja i razvoja energetskog sektora kao njegovog osnovnog pokretača. Gvero je upozorio da klimatske promjene postaju sve intenzivnije i da su najveći uzročnici tih negativnih pojava veliki gradovi koji generišu velike količine gasova, sa tzv. efektom staklene bašte.

"Energetska efikasnost je jedna od najznačajinijih odlika održivog razvoja i jedan od glavnih instrumenata koji se koristi u borbi protiv klimatskih promjena. BiH se ratifikacijom Kyoto protokola i Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama obavezala da će sprovoditi projekte u cilju smanjenja emisije stakleničkih gasova, a EU je prepoznala značaj lokalnih uprava, jer upravo one imaju ključnu ulogu u kreiranju politika u ovom pravcu", naglasio je Gvero.

Energetski akcioni plan

Na konferenciji je istaknuto da je Grad Banjaluka u januaru 2009. godine među prvim lokalnim zajednicama u regionu koje su pristupile Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova. Prema ovom sporazumu, gradonačelnici su se, između ostalog, obavezali na izradu održivog energetskog akcionog plana razvoja grada.

Šefica Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije administrativne službe Grada Ljubica Milanović kaže da je na osnovu toga nastao i Održivi energetski akcioni plan grada Banja Luka (SEAP), koji je usvojila Skupština grada. Ona je pojasnila da je Akcionim planom definisano oko 70 projekata iz različitih oblasti čije provođenje će rezultati smanjenjem emisije CO2 u Banja Luci od 20% do 2020. godine, te da je lokalna zajednica dobila ključnu ulogu u sprovođenju plana energetske efikasnosti.

Inače, partner Administrativne službe Grada Banja Luka na projektu je UNDP, dok u organizaciji Energetskih dana učestvuju GTZ i USAID. Medijski pokrovitelj je poslovni portal www.ekapija.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.