NavMenu

Koje povrće je zdravije jesti kuvano, a koje sirovo?

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 24.03.2022. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Trong Nguyen/shutterstock)
Neke vrste povrća ne možemo jesti sirove, dok je druge bolje jesti kuvane pošto se na visokoj temperaturi stvaraju jedinjenja koja su korisna za organizam, a sirovo povrće ih sadrži u manjim količinama.

Kad se kuvaju u vodi, pojedine namirnice gube i do 70% hranljivih materija, zato je bolje spremati ih na pari.

Paradajz

Likopen je antioksidans za koji su mnoge studije dokazale da ga organizam najbolje apsorbuje kad je kuvan, tako da je konzumiranje umaka od paradajza i kečapa djelotvornije nego sirovi paradajz.

Brokoli

Ako ga kuvate, neka to bude što kraće na pari, dok ga sirov možete pripremiti kao salatu. Dobro ga operite, nasjeckajte na manje komadiće i začinite s malo maslinovog ulja, limunovog soka i bijelog luka.

Spanać

Sirovim spanaćem možete podstaći proizvodnju žučnih i bubrežnih kamenaca, pa treba biti oprezan. Kuvanjem se kod spanaća postiže apsorpcija više gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Kuvajte ga isključivo na pari.

Mrkva

Ako je jedete sirovu, organizam će apsorbovati više kalcijuma, kalijuma, gvožđa i cinka. Tokom kuvanja gubi polifenole, sastojke koji imaju antioksidativno dejstvo i štite tijelo od bolesti i starenja.

Cvekla

Poznato je da djeluje protiv niza bolesti, među kojima su svi oblici anemije, arteroskleroza i masnoće u krvi, sprečava infekcije i štiti od malokrvnosti i bolesti jetre.

Većina fitoaromaterapeuta koji preporučuju cveklu istaći će da preporuke važe samo za sirovu cveklu, dok kuvana nema ljekovita svojstva.


Paprika

Sirova paprika ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a pošto je vitamin C nestabilan na toploti, kuvanjem nivo hranljivih materija opada.

Ipak, ako lagano na pari prokuvate zelenu baburu, povećaćete mogućnost da veže žučnu kiselinu tokom probave, što će pomoći da izbacite otrove iz organizma.

Kupus

Dobro ga je konzumirati na oba načina, s tim da i za njega važi pravilo da se ne smije dugo kuvati, jer u tom slučaju u velikoj mjeri gubi antikancerogena svojstva.

Gljive

Sadrže agaritin, toksično jedinjenje za koje se vjeruje da je kancerogeno, pa ih obavezno treba skuvati, ili barem osušiti. Jednom skuvane gljive nije dobro podgrijavati.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.