NavMenu

Predstavljena nova turistička destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive

Izvor: biznis.ba Srijeda, 23.03.2022. 11:30
Komentari
Podeli
Centar za posjetioce PeckaCentar za posjetioce Pecka
U Centru za posjetioce Pecka u Mrkonjić Gradu u okviru završne ceremonije predstavljeni su rezultati projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" koji se provodi u okviru projekta EU4Business finansiranog od strane Evropske unije i Vlade SR Njemačke.

Kroz projekat je uspostavljena nova eko-turistička i outdoor destinacija Dinardica, smještena duž rute Via Dinarica. Dinardica je naziv brenda nove turističke destinacije, koji uključuje turističke sadržaje za aktivnosti u prirodi i odmor na selu na području općina Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik.

Projekt je od juna 2020. do marta ove godine implementirala opština Mrkonjić Grad, s partnerima UG Centar za životnu sredinu i kompanijama Advantis konsalting i Zepter Passport iz Banjaluke.

Destinacija nudi bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i nove turističke ponude, koje su tu da u skladu s ambijentom i prirodom pokrenu i tijelo i um.

Ova zelena destinacija, smještena u dolini gornjeg toka Sane i Plive, prošle godine je uvrštena u "Top 100 priča održivih turističkih destinacija", takmičenje koje organizira međunarodna fondacija Global Green Destination (GGD) i predstavljena na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB Berlin 2022.

Dinardica ima uspostavljen Savjet i definiran okvir za strateško upravljanje razvojem, pripremljen u skladu sa svjetskim standardima za zelene destinacije normiranim od strane Green Destination Standards, svojevrsnog alata za mjerenje, praćenje i poboljšanje samoodrživosti određene destinacije i regiona.

– Dinardicu pretvaramo u atraktivnu destinaciju, kroz izgradnju sadržaja koji omogućavaju nove doživljaje u prirodi, učenje na otvorenom i avanture za djecu i mlade. Izgradili smo prvi Outdoor Experience Park u selu Peckoj, koji nudi sadržaj za djecu i mlade, a urađena je i kompletna signalizacije područja oko izvora rijeke Sane te GPS mapiranje 300 km biciklističkih i 100 km pješačkih staza – kazala je menadžerica projekta Nataša Arežina.


U okviru ovog projekta zaštićeni su izvori rijeke Sane koji se nalaze na granici općina Ribnik i Mrkonjić Grad, između sela Vrbljani i Pecka. Odlukom Vlade Republike Srpske, u septembru 2021. godine, proglašen je Spomenik prirode Vrela Sane.

Tom odlukom, 3,2 km2 su proglašena zaštićenim područjem, koje obuhvata tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećinu Mračaj. Pored toga, u zaštićenom području trasirana je staza duž rijeke Korane i sagrađena su dva mosta, jedan na rijeci Sani i jedan na Korani.

– U narednom periodu planiramo pokretati nove inicijative kako bi zaštititili ova prekrasna područja koja svojom ljepotom privlače ljubitelje prirode, a samim tim i stvoriti uvjete za razvoj odgovornog i održivog turizma – kazao je direktor Udruženja za podršku održivom razvoju Greenways, koje upravlja centrom Pecka, Boro Marić.

Ukupna vrijednost projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" bila je preko 471.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile više od 376.000 KM bespovratnih sredstava, saopćeno je.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.