NavMenu

Cigarete skuplje za 35 feninga

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 04.11.2010. 09:13
Komentari
Podeli

Ukoliko proizvođači duhanskih prerađevina teret novog povećanja akciza prebace na potrošače, cigarete u BiH će početkom naredne godine poskupjeti za 35 feninga po paklici.

Ovu kalkulaciju napravili su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH na osnovu odluke kojom se od 1. januara 2011. godine propisuju nove veće akcize na duhanske prerađevine.

Posebna akciza na cigarete biće 1. januara 2011. godine povećana sa 0,30 na 0,45 KM po kutiji, dok će minimalna akciza iznositi 1,08 KM po kutiji cigareta, a što je rezultat usklađivanja sa visinom akcize koja je na snazi u Evropskoj uniji.

"S obzirom na rast posebne akcize od 15 feninga po kutiji, te uzimajući u obzir proporcionalnu akcizu od 42 posto koja takođe ulazi u osnovicu PDV-a, izračunali smo da bi kutije cigareta u maloprodaji, ukoliko proizvođači poresko opterećenje prebace na teret potrošača, mogle biti skuplje za 35 feninga", objašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Međutim, koliko će zaista cigarete poskupjeti od 1. januara zavisiće od svakog proizvođača, odnosno distributera pojedinačno.

Ukoliko bi svi proizvođači poskupjeli cigarete po 35 feninga po paklici najjeftinije cigarete u BiH koštale bi 1,85 KM izuzimajući neke brendove Duvanske industrije "Monus" iz Srbije, koji bi bili nešto jeftiniji.

Kalkulacije novih cijena proizvođači i distributeri dužni su dostaviti UIO BiH do 30. novembra.

"Osim kompanije `Philip Morris` koja je dostavila cijenu za marlboro od tri KM, nismo dobili kalkulacije novih cijena od drugih kompanija. Po ustaljenom redu očekujemo da će to oni učiniti pred istek roka", ističe Kovačević.

U domaćim fabrikama duhana kazali su nam da kalkulacije još prave i da je rano da govore koliko će biti više cijene cigareta.

Posebno imajući u vidu "bačenu rukavicu" kompanije "Philip Morris" i cijenu marlbora, koja je sa četri KM snižena na tri KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje prihod od akciza u BiH raste iz godine u godinu, a prema nekim procjenama očekuju da taj trend bude nastavljen i u 2011. godini.

Prema tim podacima u 2006. godini je na ime akciza na cigarete naplaćeno 320,5 miliona KM, 2007. godine 348,8 miliona KM, 2008. godine 364,5 miliona KM, 2009. godine 449,4 miliona KM, a u prvih devet mjeseci ove godine sa prikupljenih 454,6 miliona KM već je nadmašen prošlogodišnji prihod za 12 mjeseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.