NavMenu

Vazdušna banja Čemerno omiljeno izletište Gačana - Za višednevni boravak potrebna ulaganja lokalne zajednice i investitora

Izvor: Glas Srpske Utorak, 15.03.2022. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko R. Karišić)Ilustracija
Čemerno je ove zime doživjelo pravu ekspanziju kada je riječ o posjetama, a ovaj kraj oduvijek je bio omiljena destinacija, kako Gačanima tako i svim ljubiteljima prirode i čistog vazduh iz susjednih lokalnih zajednica.

Bijeg iz gradske zone u netaknute predjele koje je priroda darovala ovom pejzažu i kakvih se, bez pretjerivanja, ne bi postidjeli ni na austrijskim Alpima, posljednjih godina postaje potreba sve većeg broja Hercegovaca.

Na 1.300 metara nadmorske visine, na padinama Čemerna, gdje je i dalje snijeg idealan za skijanje i sankanje, uživali su i polaznici Škole sporta i korektivne gimnastike Spartakus, koji su bili na zimskom druženju "Sniježna planina zove", a sve to kasnije upotpunila je opštinska Turistička organizacija koja je organizovala manifestaciju "Svi na snijeg - Čemerno te zove".

Jedan od trenera škole Spartakusa Milan Gutović naglašava da su dva puta ove zime sa polaznicima posjetili Čemerno.

- Izlet i druženje u snijegu, za djecu, ali i za sve ljubitelje prirode, na čistom vazduhu, je pun pogodak. Na ovaj način promovišemo prirodne potencijale naše opštine, a sa druge strane djeca su bila presrećna i zadovoljna. Čemerno je pravi prirodni dragulj, a trudićemo se da što više treninga bude u prirodi - kazao je Gutović.

Čemerno je još od srednjovjekovnog perioda bilo omiljeno izletište tadašnje vlastele i dubrovačkih trgovaca. Još tada su prepoznati njegovi potencijali kao idealnog mjesta za odmor, ali do danas nisu iskorišćeni u punom kapacitetu.

Direktorica Turističke organizacije Gacka Jelica Kovačević kaže da je ove godine Čemerno zaista doživjelo renesansu, a pogotovo u "postkovid" periodu.

- Kao svojevrsna vazdušna banja Čemerno ima velike potencijale za razvoj, kako zimskog turizma, tako i za aktivni odmor tokom cijele godine, jer zaista kad god da dođete ovaj prevoj "oduzima dah". Posljednjih decenija nepravedno je zanemareno kao turistički potencijal, ali uprkos tome bilježi posjete iz cijelog regiona, koje su, nažalost, kratkotrajne zbog nedostatka smještajnih kapaciteta - kazala je Kovačević.

Priča da su tokom zime, a pogotovo vikendom, primijetili da sve više ljudi izlazi na Čemerno sa svojim porodicama i društvom pa su došli na ideju da organizuju neki vid druženja, kako za najmlađe, tako i za starije.

- Zajedno sa Spartakusom organizovali smo "Svi na snijeg - Čemerno te zove". Odziv je bio ogroman, uz turiste i iz susjednih opština. Osim aktivnosti na snijegu posjetioci su mogli da uživaju i u tradicionalnim specijalitetima, kao što su gatački uštipci sa kajmakom i sirom i toplim napicima - kaže Kovačević.

Međutim, da bi se Čemerno razvilo u sportsko-rekreativni centar, potrebna su ulaganja, kako lokalne zajednice tako i investitora, bez kojih će ovaj dragulj prirode ostati neiskorišćen.

- Prije svega potrebne su nam uređene skijaške staze, žičara, ali i smještajni kapaciteti, da bi turisti mogli da se zadrže nekoliko dana i da se osim izletničkog razviju i ostali vidovi turizma, pogotovo zimi - istakla je Kovačević.

I dok hotel na Čemernu, čija je izgradnja počela osamdesetih godina prošlog vijeka, nikada nije završen i zjapi devastiran, Gačani ne gube nadu da će to uskoro biti sportsko-rekreativni centar, koji će raditi tokom čitave godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.