NavMenu

Barbie - klasik među igračkama

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.11.2010. 10:12
Komentari
Podeli

Barbika je najpoznatija i najprodavanija lutka na svijetu. Barbika je ujedno i registrirani zaštitni znak tvrtke Mattel, a odnosi se na proizvodnu liniju modnih lutaka visokih 29,21 cm. Također je i Ken jedna od lutaka iz skupine lutaka "Barbika". U sveopćem jezičnoj upotrebi njezino ime se ne odnosi samo na tu liniju tvrtke Mattel, nego je već praktički postao sinonim za modnu lutku.

Prva Barbie lutka, popularna Barbika, predstavljena je 9. marta 1959. godine na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku. Tada je bila obučena u crno-bijeli kupaći kostim i koštala je svega tri dolara. Danas za nju kreiraju najveća kreatorska imena.

Pravo ime Barbike je Barbie Millicent Roberts, visoka je 28,75 cm, ima četiri sestre (Skipper, Stacey, Kelly i Christie). Njezini roditelji Margaret i George Roberts žive u izmišljenom gradu Willowsu koji se nalazi u Wisconsinu. Prema romanu Random House Barbie je pohađala izmišljenu srednju školu Willows High School, dok je u romanu Generation Girl izdanom 1999. pohađala također izmišljenu Manhattan International High School u New Yorku. Imala je dečka Kena (nazvana po Kennethu, sinu Ruth Handel) koji se prvi put pojavljuje 1961. U rujnu 2004. prema Mattelu, Barbie i Ken su prekinuli, ali dvije godine kasnije su ponovno bili zajedno. Barbie ima više od četrdeset kućnih ljubimaca i jako puno vozila.

Na ideju da napravi Barbiku Ruth Handler, njena „majka" je došla gledajući svoju kćerku Barabaru kako se igra lutkom od papira. "Čitava moja filozofija o Barbie bila je da preko lutke djevojčica može biti sve ono što poželi. Barbie je uvijek predstavljala činjenicu da žena ima izbor", pričala je kasnije Ruth Handler.

Pravo na izbor, moda, muzika, film i sva ostala dešavanja u svijetu mijenjala su Barbie tokom decenija. Barbie je mijenjala profesije, boju i dužinu kose, stil, rasu, naciju i naravno odjeću. Marketinški stručnjaci došli su do zaključka da Barbie sjajno prodaje modu i obrnuto, da moda prodaje samu lutku. Do danas je za nju kreiralo 70 najpoznatijih kreatorskih imena poput Armanija, Diora, Valentina.

Uticaj mode, ali i trendova u ostalim sferama života jasno se vidi na Barbie lutki. Dok je 50-ih ona, kao i cijeli svijet, bila pod jakim uticajem nastanka rock and rolla i Elvisa, 60-ih je imala look Jackie Kennedy Grace Kelly. 70-ih je i Barbie tresla groznica subotnje večeri, a već 80-ih je vježbala aerobik i išla na časove tenisa poput junakinja američke sapunice Dalas.

Iako je proslavila pedeseti rođendan Barbie lutka je i dalje najprodavanija igračka svih vremena. U svijetu se na svake tri sekunde proda po jedna lutka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.