NavMenu

Uspješan nastup izaslanstva FMOIT-a u Japanu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.11.2010. 08:29
Komentari
Podeli

Nagoya je u proteklih petnaest dana bila domaćin izaslanstvima 193 zemlje svijeta koje su se, u okviru Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD), okupile na COP 10 kako bi razmotrile najvažnija pitanja zaštite i očuvanja biološke raznolikosti na planeti Zemlja.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine na ovom vrlo važnom sastanku predvodio je dr. Nevenko Herceg, federalni ministar okoliša i turizma čije je ministarstvo bh. focal point za UN-Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

Sudionici Konferencije zajednički su usuglašavali tekst novog Strateškog plana Konvencije za razdoblje 2011.- 2020., te razgovarali o angažiranju resursa od koristi za očuvanje biološke raznolikosti, održivom korištenju biološke raznolikosti, formiranju fondova koji bi omogućili kontinuirano upravljanje biološkom raznolikošću, pitanjima proizvodnje i uporabe biogoriva, upravljanja zaštićenim dijelovima prirode, invazivnim vrstama i cijelom nizu drugih pitanja koja su od važnosti za opstojnost planete Zemlja.

Posebno priznanje za Bosnu i Hercegovinu na CBD/COP 10 predstavlja izbor prof. dr. Senke Barudanović, članice bh. izaslanstva na mjesto predsjedavajuće savjetodavnog tijela poznatog kao SBSTTA odnosno znanstvene, tehnološke i tehničke komisije koja u svojstvu savjetodavnog tijela predlaže Konvenciji dokumente vezane za ovu oblast.

Ministar Herceg iskoristio je ovu prigodu da najavi početak novog projekta Ministarstva koji je usmjeren na popularizaciju i jačanju javne svijesti o potrebi zaštite prirodnih vrijednosti te nastavak promocije 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.

Tokom službenog boravka, ministar Herceg sastao se ministrom okoliša Japana, Ryu Matsumotom i njegovim višim zamjenikom Shoichi Kondom te sa s predstavnicima Japanske Agencije za međunarodnu suradnju (JICA) koja na prostorima Bosne i Hercegovine u poslijeratnom razdoblju imala niz značajnih projekata.

U razgovoru sa direktorom za Srednju i Istočnu Europu g. Junichi Yamadom, ministar Herceg se zahvalio narodu i Vladi Japana na nesebičnoj pomoći koju ovih svih godina daje Bosni i Hercegovini, razgovarajući o novim projektima čija implementacija kreće u novembru, a riječ je o Projektu saniranja tzv."crnih rupa" na području sjeverne i istočne BiH, i promociji Internacionalnih turističkih koridora, kao i o mogućnosti regionalnog nastupa na japanskom turističkom tržištu.

Herceg i Yamada razgovarali su i na temu pružanja pomoći državama u razvoju u okviru Official Development Assistance (ODA), koja ima za cilj kroz prijenos znanja i tehnologije pomaći društveno-ekonomski razvoj država u razvoju.

"Iako smo kao država na početku puta ka osiguranju održivog razvoja, sigurni smo da ćemo na tom putu uspjeti uz pomoć naših prijatelja iz svijeta poput prijateljskog nam naroda Japana koji ima modernu i visoko razvijenu ekonomiju i među vodećim je zemljama u pogledu zaštite okoliša i biotehnologije", kazao je ministar Herceg izražavajući vjeru u nastavak dosadašnje uspješne suradnje dviju prijateljskih država.

Najvažnijom odlukom Konferencije smatra se usvajanje Nagoya ABS Protokola kojim se, uspostavlja međunarodni režim za pristup genetičkim resursima, te se uvode pravila poštene podjele novca između zemalja koje za farmaceutske svrhe koriste prirodne resurse, mudrost i znanje domicilnih naroda.

"Uz ovaj Protokol, za kojeg se vjeruje da će utjecati na promjenu novčanog balansa između razvijenih i nerazvijenih zemalja, na Konferenciji je usvojen i Strateški plan za period od 2011. do 2020. godine, koji uključuje i strategiju za mobilizaciju sredstva za zemlju u razvoju, kao i zemlje sa ekonomijom u tranziciji kojima pripada i BiH“, naglasio je ministar Herceg.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.