Izvor: eKapija | Petak, 29.10.2010.| 16:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Oko vrata ili u fondu - Počeo s radom prvi "zlatni" fond Ilirika Gold

(Foto: b)

Investicioni fond "Ilirika Gold", prvi sektorski fond za ulaganje u akcije kompanija koje se bave proizvodnjom zlata i drugih plemenitih metala (srebra, platine i paladijuma) na tržištu EU i OECD, zvanično je počeo sa radom.

Najmanji ulog u fondu bit će 100 eura, a ulazna naknada je tri posto. U prvih mjesec dana neće biti ulazne naknade.

Direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Ilirika" Gregor Žvipelj kaže da fond cilja prvenstveno na institucionalne investitore.

Osim u Srbiji, isti takav fond istovremeno je počeo sa radom i u Zagrebu, a za deset dana ulaganje u zlato će se ponuditi i investitorima iz Slovenije.

Portfolio menadžer "Ilirike" Predrag Pavićević rekao je da fond može cjelokupnu imovinu ulagati u akcije kompanija, do 10% u otvorene investicione fondove i do 25% u obveznice i bankarske depozite.

Kao prednost ulaganja u zlato Pavićević je za "eKapiju" naveo činjenicu da cijena zlata ne prati nužno kretanje privrede, što je u recesiji dobra investiciona mogućnost. On je dodao i da ulaganje u zlato predstavlja zaštitu od izloženosti deviznog rizika budući da taj plemeniti metal "kroz istoriju bilježi stabilan rast".

Na pitanje da li je pravi momenat za pokretanje fonda i da li već ima interesovanja, Pavićević kaže:

"Tržištu Srbije i Balkana neophodna je alternativna investiciona mogućnost. Interesovanja ima, već su pristigle određene uplate kompanija, i za sada smo zadovoljni odzivom".

Član Uprave ove Grupacije Igor Erker objasnio je da je u krizi investiciona javnost shvatila da je novac sve manje vrijedan te se poslije decenije zatišja ponovo okreće investiranju u zlato.

"Zlato daje diversifikaciju mogućnosti ulaganja", kazao je Erker i napomenuo da se, po njegovom sudu, "zlato nikada nije moglo posmatrati kao relikt".

On je dodao da su investitori prošle godine ponovo počeli da kupuju zlato nakon što je deset godina ono samo prodavano budući da su rezerve centralnih banaka, kako je rekao, sa nekadašnjih 100% u zlatu danas spale na 50 do 60%.

Erker je dodao da poslednjih pet do šest godina cijena zlata godišnje raste 20%.

"DZU Ilirika"

(Foto: b)

Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Ilirika" osnovano je 2000. U Sloveniji ima tržišni udio od 2,3%, u Hrvatskoj 3,4%, Makedoniji 34% i Bosni i Hercegovini 55%.

"Ilirika" upravlja sa 12 fondova od čega pet posluje u Hrvatskoj, dva u Srbiji, dva u Makedoniji i još dva u Bosni i Hercegovini.

Zlato - između metala i valute

Prema mišljenju brojnih analitičara zlato je najbolja klasa sredstava u proteklih deset godina koja na održivoj bazi zadržava vrijednost i u inflatornim i u deflatornim okolnostima.

Od 2001. godine njegova cijena je porasla gotovo petostruko – posmatrano u eurima, ona je rasla za oko 13,5% godišnje. Međutim, rast cijene još se ne posmatra kao održiv. Narodne banke Indije, Saudijske Arabije i Kine jesu kupovale zlato prvi put u 20 godina, ali su te centralne banke bile neto kupci.

Očekuje se da na zlato postepeno otpada sve veći dio alokacije sredstava. I najvećim hedge fondovima je zlato sve primamljivije. Često se kaže da je zlato omiljena investicija za one koji proriču propast, pesimiste i raspirivače straha koji računaju na kolaps finansijskog sistema. Previđa se činjenica da je zlato odlično osiguranje portfolija sa historijom koja seže hiljadama godina unazad. Takođe, ljudi ne zaboravljaju da posjedovanje zlata ne zavisi ni od kakvih obećanja koja daju države, institucije ili pojedinci.

Zlato je uvijek bilo indikator stabilnosti finansijskih sistema, monetarnih sistema i inflacije. Mada je trenutno eurozona u centru pažnje, turbulencija u toj zoni ne bi trebalo da odvrati pažnju od mnogo većih problema SAD i Velike Britanije. Zlato je odličan reper za kvalitet papirnog novca. Ono nije izloženo nikakvim rizicima likvidnosti i prihvata se i njime se trguje širom svijeta 24 sata dnevno. Takođe, zlato ne nosi ni kreditni rizik pošto nikada neće izgubiti svu svoju vrijednost.

J.Đ.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE