NavMenu

Predstavnički dom izglasao smanjenje PDV-a na 5% za hranu i povećanje PDV-a na luksuz

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 10.03.2022. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao niko, suzdržana su bila četiri parlamentaraca.

Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5% oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22% oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Da bi usvojeni Prijedlog zakona stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda PS BiH. Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17% na sve proizvode bez obzira na to da li su osnovni ili luksuzni.

Iz SDS-a su saopštili da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na inicijativu predsjednika ove stranke Mirka Šarovića usvojio izmjene Zakona o PDV-u.

- Predložili smo nešto što nisu mogli da odbiju. Građani će osjetiti benefit odluka koje smo usvojili danas. Nastavićemo i dalje da predlažemo odluke koje će uticati da građani lakše preguraju ovo teško vrijeme - kazao je Šarović nakon sjednice, saopšteno je iz SDS-a.

SNSD-ov prijedlog da stopa PDV-a bude 10% je odbijen.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.