NavMenu

Izvozna strategija BiH: Priprema uz aktivno učešće javnog i privatnog

Izvor: eKapija Petak, 29.10.2010. 11:09
Komentari
Podeli

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održan je I sastanak radne grupe za izradu Izvozne strategije drvne industrije Bosne i Hercegovine.
Članovi su upoznati sa procesom pripreme Izvozne strategije Bosne i Hercegovine i ostalim članovima radne grupe. Na sastanku je vođena konstruktivna rasprava oko materijala "Analiza u sektoru drvne industrije Bosne I Hercegovine".

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Izvozno vijeće BiH je počelo proces pripreme BiH Izvozne strategije, uz podršku EU Projekta za podršku razvoju i promociji izvoza u BiH (EUEXPRO2).

Planirano je da se Izvozna strategija BiH priprema uz aktivno učešće javnog i privatnog sektora, kako bi se osigurala sveobuhvatnost informacija i prijedloga, kao i da bi se na odgovarajući način identifikovale potrebe izvoznika. Na osnovu primljenih ulaznih informacija i definisanog činjeničnog stanja, te željene pozicije BiH izvoza, bit će definisani strateški ciljevi, operativni ciljevi, mjere, te aktivnosti uz koje će biti identifikovane nadležne institucije i potrebna sredstva, kao i mogući izvori sredstava.

Učesnici će raditi u 11 radnih grupa koje će obuhvatiti institucionalna pitanja kroz pet radnih grupa (regulativa i tehnički standardi, institucionalna podrška izvoznicima, brendiranje i imidž, transport i komunikacije, i pristup finansiranju) i šest sektorskih radnih grupa (drvna industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija, turizam, metalna industrija, građevinarstvo i električna energija). Radne grupe sastajat će se na osnovu prethodno dogovorenog i najavljenog rasporeda.

Prema predviđenom protokolu održan je I sastanak radne grupe "SEKTOR DRVNE INDUSTRIJE" gdje su članovi upoznati sa procesom pripreme Izvozne strategije Bosne I Hercegovine i ostalim članovima radne grupe. Na sastanku je vođena šira rasprava oko materijala "Analiza u sektoru drvne industrije Bosne I Hercegovine", koji treba da bude osnova za dalje aktivnosti.

Članovi radne grupe su veoma stručni predstavnici firmi iz oblasti drvne industrije koje su izvozno orjentisane, predstavnici nadležnih ministarstava na nivou entiteta, entitetskih komora I projekata koji podržavaju drvnu industriju. Mentor radne grupe je prof. dr, Izet Horman šef katedre za drvnu industriju mašinskog fakulteta u Sarajevu, a predsjedavajuća radnom grupom je Selma Bašagić sekretar Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne I Hercegovine. Stručnu podršku radu je pružila Meliha Kozarić Faning ključni expert EU EXPRO II.

Na sastanku su formirane podgrupe -polufinalna i finalna prerada drveta, koji će ubuduće konkretnije raditi na Izvoznoj strategiji drvne industrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.