NavMenu

Uskoro nabavka 1.200 junica za mljekare u RS - Moguće povećanje otkupne cijene mlijeka

Izvor: RTRS Utorak, 08.03.2022. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će u narednih nekoliko sedmica biti završeni potrebni pravilnici kako bi, u skladu sa dogovorom sa mljekarama, bilo nabavljeno 1.200 junica za šta će biti izdvojen milion maraka.

Pašalić je najavio da će u petak, 11. marta, sa Mlijekoproduktom iz Kozarske Dubice biti potpisan sporazum, a odmah nakon objave pravilnika će se početi sa nabavkom.

- Sličnu aktivnost imamo sa mljekarom Pađeni, i to će sigurno biti veliki podstrek za proizvođače mlijeka kada zanove svoja stada - rekao je Pašalić nakon što je prisustvovao redovnoj sjednici Udruženja proizvođača mlijeka Republike Srpske u Prnjavoru.

On kaže da je na sastanku konstatovano da ima određenih problema u svim sektorima poljoprivrede, pa tako i mljekarstvu.

- To su problemi prouzrokovani i poskupljenjem goriva i đubriva, problemi sa dopremanjem nekih repromaterijala, zbog čega sada moramo da tražimo način da pomognemo mljekarima. Do sada smo uspjeli obezbijediti redovnu premiju za proizvođače mlijeka, ali to nije dovoljno i trebamo vidjeti na koji još način možemo pomoći - rekao je Pašalić.

On je naveo da je jedna od tema bila i povećanje otkupne cijene mlijeka zbog čega će naredne sedmice biti razgovarano sa mljekarama, trgovcima i proizvođačima.


Pašalić je podsjetio da je agrarni budžet za ovu godinu 75 mil KM, a da je, osim toga, prije nekoliko dana izdvojeno dodatnih 10 mil KM koji će biti raspoređeni i na proizvođače voća, povrća, tovnih svinja i još neke sektore.

- Nastojaćemo da svima brzo pomognemo jer želimo da tih 10 mil KM što prije dođe na račune poljoprivrednih proizvođača kako bi što spremnije mogli ući u proljećnu sjetvu ili sadnju - naglasio je Pašalić.

Pašalić je istakao i da će svi proizvođači koji ove godine posiju kukuruz imati pravo na povrat 20% od cijene vrećice kukuruza, za šta je izdvojeno ukupno 2,2 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.