NavMenu

Netaknuta priroda potencijal za stočarstvo - Za veći razvoj potrebna pomoć sa svih nivoa

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.03.2022. 09:55
Komentari
Podeli
Blago porodice Savić (Foto: Nemanja Savić)Blago porodice Savić
Šestočlana porodica Savić čini jedno od vodećih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Jezero. Željko Savić sa suprugom i četiri sina vrijedno brine o svom stadu ovaca, dok se bave i uzgojem kukuruza i drugih kultura.

Kako nam Željko kaže, ozbiljniji koraci u stočarstvu napravljeni su prije dvadesetak godina, kad je napustio dotadašnje preduzeće, koje je kroz privatizaciju dovedeno u stečaj, a on je dobijenu otpremninu iskoristio i proširio stado ovaca. Danas, njegovo stado broji oko 125 ovaca, a pod kukuruzom obrađuje oko 30 duluma i oko 150 duluma kosi.

- Onda se uzeo i traktor, pa poneki priljučak, pa onda od prihoda koje ostvarim uložim opet u nabavku nove mehanizacije i dijelova – prepričava dosadašnji razvoj.

Željko Savić (Foto: Nemanja Savić)Željko Savić
Na imanju svi rade, dok najstariji sin studira Veterinarski fakultet u Banjaluci. Putuje, svaki dan, a mladi ko mladi, radije bi da nađu neki posao kod privatnika.

Teška vremena su došla, kaže nam Savić, država je zanemarila seljaka, a novonastala situacija nam ukazuje da je važnije brinuti o poljoprivredi i proizvodnji hrane.

- Ako održimo sela i bude hrane, napravićemo ceste – ističe Savić.

Nekoliko puta dobijao je određene donacije što u opremi, što u novcu koje je iskoristio da proširi stajski prostor.

(Foto: Nemanja Savić)
- Ja sam uložio i svojih još 7.000 KM, proširio sam i sad štala ima oko 200 m2, duge su zime ovdje i ne može se bez štale. Uvijek su ulaganja u poljoprivredu – kaže nam.

Za vunu odavno nema više interesa, tako da veći dio se zapali, a nekada su naši stari skoro sve od te vune pravili, ističe i dodaje da nije lako, ali da nema predaje i da se mora boriti i gledati naprijed.

Želja, dodaje uvijek ima, rado bi da nabavi mješaonu na struju za barem 300 kg kukuruza, da ima za svoje potrebe i drugo, ali bez značajnije pomoći i subvencija teško su ostvarive.

Prirodu u Jezeru ocjenjuje nezagađenom i vrlo pogodnom za bavljenjem i stočarstvom, kao i za turističku djelatnosti, ali ova mala opština ne može realizovati planove sopstvenim sredstvima, te im treba pomoć i drugih institucija.

Mlijeko za pet

Domaćinska je i kuća Rade Milanović, koja od svojih pet krava, redovno isporučuje svježe mlijeko poljoprivrednoj zadruzi u susjednom Šipovu.

U prosjeku oko 700 litara mjesečno proda, a koliko će mlijeka biti zavisi od brojnih faktora.

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Za sada ne planira da povećava broj grla, iako bi rado i da nabavi moderniju opremu i poveća proizvodnju. Bez pomoći nadležnih institucija mišljenja je da su i njeni planovi teško ostvarivi.

- Ne mogu reći da sam zadovoljna otkupnom cijenom mlijeka, kada uzmemo u obzir sva poskupljenja, ali sam zadovoljna zadrugom koja otkupljuje, tačni su i uredni sa isplatom, odgovorni i imamo odličnu saradnju – kaže nam Milanović.

Poljoprivredno gazdinstvo su registrovali 2014. godine i to na Radinu inicijativu, jer je htjela da dodatno doprinese domaćinstvu.

- Dok budem imala računa, nastaviću da se bavim ovim poslom a vjerujem, kako se razvija sadašnja situacija, da će mnogi koji budu imali uslove da se vrate selu i da krenu da stvaraju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.