NavMenu

Kakvo je stanje u najvećoj žitnici zemlje - Zasijano više od 14.000 hektara pšenice, problemi sa prihranom

Izvor: eKapija Utorak, 08.03.2022. 08:28
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Dok se sve glasnije govori o nestašici hrane, u Semberiji, jednoj od najvećih žitnica Bosne i Hercegovine, ratari su pšenicom zasijali gotovo 14.500 hektara. Iako je više zasijanih površina, prinos zavisi prvenstveno od primjene agro-tehničkih mjera, navodi BHRT.

Iako je jesenja sjetva bila najskuplja u historiji, Petar Dragojlović rizikovao je i nije smanjio površine koje je zasijao pšenicom. Međutim, sada zbog poskupljenja mineralnih đubriva muku muči sa prihranom usjeva.

- Oni idu do plafona dok se ne posije, a onda kad posije, cijena spada dole. Ako se ja borim da proizvedem što više hrane i da je to za čitavu državu dobro, što ta država ne bi učinila koliko toliko da nam bude jeftinije - kazao je Dragojlović.

Zvanični podaci pokazuju da je u Semberiji ove godine u jesenjoj sjetvi pod pšenicom zasijano više površina nego prethodne godine.

- Nekih 250 hektara više, tako da pod pšenicom imamo zasijano negđe oko 14.300 hektara, zatim slijedi ječam na površini od 2.700, tritikale i ostale kulture zasijane u jesenjoj sjetvi - rekao je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.

Iako je zasijano više, koliko će se požnjeti je pod velikim znakom pitanja, kažu u udruženjima poljoprivrednika.

- Mi moramo pšenicu prihraniti, ukoliko se to ne desi, ona je u kritičnom stanju. Vi vidite da su njive polugole. Dosta ljudi zove pita, šta ćemo i kako ćemo, sve čekamo - pojasnio je Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.


Poljoprivrednici u RS nade polažu u podršku resornog ministarstva koje je izdvojilo dodatnih 10 mil KM za podršku agraru. Ovih dana užurbano se podnose i zahtjevi za podsticaj koji će biti za sto maraka viši nego ranijih godina.

- Upravo se odvija paralelno ažuriranje podataka poljoprivrednih gazdinstava da bi ostvarili pravo na podsticaj, kao i prijava zahtjeva za zasijanu pšenicu, tako da ovih dana u našoj kancelariji imamo stvarno velike gužve naših poljoprivrednih proizvođača - rekla je Radmila Nešković iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zbog trenutne situacije i trendova poskupljenja kao i nepredvidivih vremenskih prilika neizvjesno je šta donosi nova poljoprivredna sezona, navodi BHRT.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.