Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.03.2022.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako ući u koštac sa energetskim izazovima - Moderatori Samita energetike Trebinje 2022 najavljuju zanimljive diskusije

(Foto: SET Trebinje)
Nakon što smo nedavno predstavili prvih pet moderatora koji će biti domaćini panela ovogodišnjeg Samita energetike Trebinje 2022, u redovima ispod slijede i ostalih pet, a koji će se sa svojim gostima na bini pozabaviti najaktulnijim pitanjima energetske struke.

Kako su istakli za eKapiju, u fokusu njihovih panela će biti energetska efikasnost, razvoj infrastrukture za elektromobilnost, 4D matrica u energetici (dekarbonizacija, decentralizacija, digitalizacija i demokratizacija), posljedice oporezivanja emisije C02 i zakonska regulativa u oblasti obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Nihad Harbaš iz sarajevske firme nLogic kaže da su pravci razvoja energetike regiona u narednom periodu utemeljeni na povećanju energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, te prirodnog gasa kao tranzitnog energenta.

- Svjedoci smo negativnih utjecaja naših postojećih energetskih kapaciteta i bojazni u sigurnosti snabdijevanja energijom i zapošljavanja/gubitka radnih mjesta. Prestanak subvencioniranja fosilnih goriva mogao bi značiti porast iskorištenja solarne enegije i energije vjetra, kao i biomase, te energetske sanacije objekata. Pretpostavlja se da će cijene energije i dalje rasti, te s tim u vezi primjena ESCO i obligacionih shema može spriječiti povećanje troškova za energiju - pojašnjava Nihad Harbaš, koji će moderirati panelom "Energetska efikasnost – tržište energetskih usluga u regionu (ESCO model, Obligacione sheme za energetsku efikasnost)".

Kaže da će kroz panel predstaviti aktualno stanje ESCO modela kroz analizu prepreka koje je neophopdno regulisati u cilju optimizacije energetskih sistema, razvijajući time tržište energetskih sistema u regionu.

- Razmijenićemo mišljenja o stepenu razvoja, rasta i benefita koje ESCO model u oblasti energijske efikasnosti nosi sa svojom implementacijom, povlačeći paralelu sa ESCO tržištem u EU. Neizbježna tema bit će i prikaz obligacionih shema, odnosno reguatornih mehanizama koji podrzažavaju provodjenje mjera energijske efikasnosti, te osiguravanja finansijskih mehanizama za ovu oblast. Dolaze nam predstavnici finansijskih institucija nadležnih za EE i ESCO mehanizme u BiH, zatim regionalni stručnjaci sa značajnim iskustvom u ooj oblasti, međunarodne organizacije koje podržavaju oblast EE i ESCO, akademnska zajednica, te pravni eksperti za ESCO modele ugovoranja

Smatra da je samit od velikog značaja za region, jer obuhvata bitne i aktuelne teme, pogotovo u pogledu kretanja cijena energenata na svjetskom i EU tržištu, te pitanja sigurnosti snabdijevanja.

(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
- Važno je napomenuti da će skoro uvođenje ETS-a mehanizma i CBAM-a u zemljama regiona povećati značaj energijske efikasnosti, te upotrebu zelene energije. Novi mehanizmi kao što su ESCO i obligacione sheme mogle bi biti značajan odgovor na održavanje troškova na prijašnjem ili nižem nivou. Samit će doprinijeti razmijeni iskustava i primjera najbolje prakse, te omogućiti umrežavanje energetskih aktera regiona - istakao je Harbaš.

Predstavnici nadležnih ministarstava i elektroprivreda iz BiH, Srbije i Crne Gore pridružiće se prof. dr Mirzi Kušljugiću, sa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, na temi o oporezivanju emisije C02, putem šeme za trgovanje emisijama (Emission Trading Scheme – ETS) i/ili uvođenjem mehanizma za prekogranično oporezivanje CO2 (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) za električnu energiju koja se izvozi u EU.

- Bavićemo se i temom planiranja dekarbonizacije proizvodnje električne energije, odnosno definisanja datuma prestanka korištenja uglja za proizvodnju električne energije, a u kontekstu izrade integrisanog plana za energiju i klimu BiH.

Kušljugić očekuje da će 2022. godinu u sektoru elektroenergetike obilježiti: visoke cijene električne energije na referentnoj berzi HUPX, problemi sa tehničkom spremnošću termoelektrana, izazovi sa implementacijom LCPD/IED direktive, odnosno zaostajanje u realizaciji planova za smanjenje emisija lokalnih polutanata (NERP planovi) i značajne investicije u fotonaponske elektrane za proizvodnju za vlastite potrebe (u kategoriji potrošač-proizvođač) posebno u malim i srednjim preduzećima.

(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Da će naredni period za energetiku biti izuzetno izazovan smatra i prof. dr Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Top su izazovi koji, kako kaže, istovremeno mogu da predstavljaju i značajan podsticaj za razvoj ovog sektora.

- Trenutno veoma aktuelno pitanje cijena energenata očekuje se da bude i dalje prisutno, uz potrebu za novim investicijama u postojeće proizvodne pogone i izgradnju novih kapaciteta baziranih na obnovljivim izvorima energije, digitalizaciju energetskog sektora pre svega kroz uspostavljanje koncepta pametnih distributivnih mreža uz integraciju distribuiranih izvora energije i značajno povećanje elektromobilnosti u svakodnevnom životu i obavljanju poslovnih aktivnosti - ističe Dumnić.

Kaže da će na panelu "Razvoj infrastrukture za elektromobilnost" diskutovati o svim aktuelnim temama iz domena razvoja i dostupnosti tehnologije električnih i hibridnih vozila kao i prateće infrastrukture.

- Električna vozila dosegnula su prekretnicu u pogledu broja proizvedenih jedinica, ali tehnologija se suočava s nekoliko značajnih prepreka kako bi se ostvario značajno veći procenat ovih vozila na tržištu. Da bi se postigao cilj ka potpunoj elektrifikaciji transporta potrebno je prevazići tehno-ekonomske izazove, a prije svega u pogledu cijene, dometa vozila i savremenosti pogonskog sklopa. Ograničenja u vidu dostupnosti elektroenergetske infrastrukture, uticaj brzog punjenja na životni vijek baterija, razvoj tehnologije punjača predstavljaju takođe značajne izazove o kojima će se razgovarati na ovom panelu - kaže nam Dumnić.

Ključni trendovi u energetici na Zapadnom Balkanu mogu se pratiti kroz takozvanu 4D matricu koja uključuje dekarbonizaciju, decentralizaciju i digitalizaciju i demokratizaciju, smatra Goran Radosavljević, direktor FEFA instituta Beograd i profesor na FEFA univerzitetu.

- Naš cilj je da analiziramo svaki od ovih pojedinačnih elemenata 4D matrice i da pokušamo da damo odgovor na pitanje kakvi nas trendovi očekuju u sektoru energetike u budućnosti. Diskusija ima za cilj da pored ostalog da odgovore na sledeća pitanja: koji su izazovi i posledice koje 4D stavlja pred energetski sektor, koje su prednosti i nedostaci energetske tranzicije, a šta je sa troškovima i koristima, koliko je u ovom trenutku energetski sektor u tehnološkom i stručnom smislu spreman za 4D i koja je uloga države u energetskoj tranziciji

Energetski sektor se, kako kaže Radosavljević, u ovom trenutku nalazi u procesu tranzicije koji podrazumijeva ne samo promenu izvora energije, već i načina upotrebe iste.

- Svaka tranzicija je istovremeno i izazov i šansa. Na nama je da tu šansu iskoristimo. Stoga, mislim da su ekspertske diskusije i razmena znanja u ovoj oblasti od krucijalnog značaja za uspjeh u tranziciji. Zato ovaj samit dolazi u pravom trenutku kako za sektor, tako i za region. Kako se u samoj najavi programa kaže, Samit će okupiti čelnike kompanija, inovatore i akademsku zajednicu sa ciljem da se podele ideje i predlozi za održivu budućnost. Kako je jedan od procesa koji prožima ovu tranziciju digitalizacija, očekujem da ovaj samit okupi i kompanije koje nisu prvenstveno fokusirane na sektor energetike, ali imaju specifična znanja koja mogu da budu korisna i u ovom sektoru. Naravno, očekujem i mnogo novih poznanstava i stvaranje mreža budućih partnera.

Posljednjim, desetim panelom, moderiraće Milovan Bajić, direktor Krajinapetrola. Pokušaće da dođu do odgovora na pitanje šta je do sada urađeno u Republici Srpskoj i FBiH po pitanju zakonske regulative kada je formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata u pitanju.

- Ko i na koji način će nabavljati, čuvati i obnavljati rezerve; na koji način će se finansirati rezerve nefte i naftnih derivata; gdje su skladišni kapaciteti i ostala infrastruktura koja omogućuje realizaciju ovog obimnog projekta; kakva su iskustva susjednih zemalja, prije svega Hrvatske kao članice EU i Srbije kao zemlje koja je u procesu pridruživanja EU; kakav je odnos Energetske zajednice (čija je BiH član) i EU (kojoj BiH teži ) prema ispunjavanju obaveza BiH kada su rezerve nafte i naftnih derivata u pitanju i na koji način uskladiti aktivnosti nadležnih entitetskih institucija kako bi BiH uspjela formirati i održavati potrebne rezerve nafte i naftnih derivata - na sve to želimo čuti mišljenja i činjenice.

Očekuje da će panelu prisustovati predstavnici Ministarstava energetike Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici velikih kompanija (Optima, Hifa Oil, Holdina, NIS ), predstavnici Terminala FBiH i Agencije za ugljikovodike Republike Hrvatske.

- Agendom su na predstojećem SET-u predviđen zaista brojne i zanimljive teme, te očekujem da na kraju budu doneseni kvalitetni zaključci, te jedan pregled stanja energetskog sektora regiona. Takođe, bilo bi lijepo da se napravi kvalitetna analiza šta je do sada učinjeno, ašta sve predstoji po pitanju dekarbonizacije energetskog sektora, razvoja infrastrukture, razvoja i regulisanja tržišta, kao i pojačanih investicija u obnovljive izvore energije - zaključio je Bajić.


Podsjetimo, Samit energetike Trebinje 2022 održava se od 16. do 18. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita.
O učesnicima i temama Samita čitajte OVDJE.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE