NavMenu

Turističko brendiranje Europe: Primjer za BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.10.2010. 12:05
Komentari
Podeli

Europska unija se želi u idućem razdoblju brendirati kao vodeća turistička destinacija, a o tome će bit govora sljedećeg mjeseca na konferenciji pod nazivom "Jačanje uloge Europe kao vodeće turističke destinacije" koja će se održavati na Malti.

O povećanju prepoznatljivosti Europe kao destinacije bit će govora i na političkoj razini i ta tema bi trebala biti stavljena među prioritete na sastanku EU ministara i državnih tajnika nadležnih za turizam koji bi trebao biti održan u istom mjesecu.

Ovim žele pokrenuti koordinirane napore svih zemalja članica i krenuti u jedinstvenu akcija kako bi povećali konkurentnost i kapacitete za rast ove oblasti.

Odgovor o tome zašto je za europske političare tako važno ovo pitanje leži u činjenici da je sektor turizma jedna od oblasti koja zapošljava najveći broj ljudi u EU i ima veliki udjel u rastu BDP-a. Treća je najznačajnija grana u EU, nakon trgovine i građevinskog sektora, i ima najbolje perspektive za rast i generiranje novih radnih mjesta.

Za ilustraciju sektor malih i srednjih poduzeća u EU zapošljava oko 5, 2 posto ukupne radne snage i stvara oko 9,7 miliona radnih mjesta, dok je u turističkoj industriji zaposleno ukupno 12 posto radne snage u Uniji, a ovaj sektor ima udjel od 5 posto u ukupnom BDP-u.

Primjer Unije i stvaranje jedinstvenog pristupa razvoju turizma kao dobrog generatora razvoja čitave države i otvaranja novih radnih mjesta trebala bi preuzeti i BiH koja, nažalost, prema mišljenima stručnjaka na ovome radi još uvijek parcijalno, bez prave državne stregije neophodne za veći razvoj koja i kod nas ima izvanredan potencijal za razvoj.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.