Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.03.2022.| 11:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aktivizam na djelu - Otvoren poziv za mikrobiznise mladih

Uređen park u Jezeru
Uređen park u Jezeru (Foto: Marjana Gogić)
Uzimajući u obzir činjenicu da je u našoj lokalnoj zajednici godinama bila prisutna pasivnost mladih kada je riječ o njihovom uključivanju u društveno-korisne aktivnosti, u posljednjih pet godina evidentan je napredak, ističe Marjana Gogić, član projektnog tima Omladinske banke Jezero i mlada aktivistkinja.

Kako kaže uprkos odlasku mladih sa kojim se susreću sve lokalne zajednice u BiH, pa tako i Jezero, uspjeli su da se pokrenu i zajedno organizuju aktivnosti u korist svoje zajednice i njenih stanovnika.

- Sam proces aktivizma na početku je išao sporo, mladi su bili nesigurni i nezainteresovani, međutim, vremenem su postali vidljivi rezultati rada i aktivizma, pa se i broj mladih aktivista povećao. Sve to ne bi bilo moguće bez nesebične podrške Opštine Jezero i načelnice opštine, Snežane Ružičić, na čiju inicijativu su organizovana prva okupljanja mladih. Do sada smo imali priliku da prisustvujemo i učestvujemo u akcijama, radionicama, obukama i predavanjima iz raznih oblasti, uključujući i oblast projekata. Kada je riječ o preduzetničkim idejama mladih one su, itekako, prisutne, međutim, uzimajući u obzir teško stanje izazvano pandemijom, mladima nedostaje hrabrosti za sprovođenje njihovih ideja u djela, te se nadamo da će se u narednom periodu situacija poboljšati, a naši mladi odvažiti na male korake za veliku budućnost – navodi Gogić.

Omladinska banka

Omladinska banka Jezero osnovana je u martu 2018. godine, a potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Fondacije Mozaik i Opštine Jezero za period od 2019. do 2022. godine potvrđen je njihov partnerski doprinos nastavku razvoja programa, uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog preduzetništva mladih.

Zajedničkim radom mladih na društveno-korisnom unapređenju zajednice do sada je realizovano 18 projekata u Jezeru.

Veče poezije
Veče poezije (Foto: Marjana Gogić)
- U skladu sa prethodno navedenom pasivnošću mladih koje je godinama bila prisutna, od početka aktivizma pa do danas smatram da su svi projekti podjednako značajni, jer su svi bili na korist naše zajednice. Uredili smo park, pokrenuli prvu teretanu, održali veče poezije, kino na otvorenom, uljepšali ulaze institucija, nabavili nošnje za djecu koja idu na folklor, nabavili binu za predstave, uredili plažu na jezeru Đol i dr., te smo posebno srećni što su navedene aktivnosti bile prve aktivnosti ovog karaktera u Jezeru. Uz podršku naše lokalne zajednice uložili smo mnogo volonterskih sati rada, mnogo truda, a sve zarad osmijeha svih naših stanovnika i ljepšeg Jezera – pojašnjava Gogić.

Tako je nedavno Omladinska banka Jezero raspisala prvi poziv za projekte mladih i za mikrobiznise u 2022. čiji je rok za apliciranje do 14. marta.

Da bi se prijavili za projekte mladi treba da budu starosti od 17 do 35 godina, da formiraju grupu od najmanje tri člana, da imaju dobru ideju i želju da pokrenu i realizuju projekte od društvenog značaja, koje će Omladinska banka podržati u iznosu od 500KM do 1500KM.

Za aplikaciju u okviru mikrobiznisa, mladi preduzetnici treba da budu starosti od 18 do 35 godina, da imaju biznis ideju koju žele realizovati, a koja će biti od koristi i za širu društvenu zajednicu, te da žele da registruju svoj biznis na teritoriji Omladinske banke Jezero, a njihov biznis će Omladinska banka podržati u iznosu od 500KM do 2.000KM.

Gogić dodaje da su u Jezeru zastupljeni i drugi vidovi podrške mladim preduzetnicima.

- U prethodnom periodu smo imali primjere registrovanih biznisa, a koji ne bi bili mogući bez podrške lokalne zajednice. S obzirom na to da bez mladih ljudi nema prosperiteta i da je cilj i lokalne i republičke vlasti zadržavanje mladih i sprečavanje njihovog odlaska izvan njenih granica, sigurna sam da će se i u narednom periodu nastaviti podržavati ideje mladih, te da ćemo imati još veći broj mladih zainteresovanih za pokretanje vlastitog biznisa – ističe.

Marjana Gogić
Marjana Gogić (Foto: Marjana Gogić)
Iz perspektive mlade osobe koja je završila osnovne studije u Banjaluci, Gogić dodaje da se vratila u svoju lokalnu zajednicu gdje joj je pružena mogućnost za obavljanje pripravničkog staža, a nakon toga i za zaposlenje, te da svoju budućnost vidi ovdje a mišljenja je da je budućnost mladih iz Jezera upravo tu.

- Svi zajedno treba da težimo ka tome da postanemo aktivni članovi društvene zajednice. Voljela bih da u budućim generacijama mladih bude što više njih koji žele da ostanu ovdje, kako bismo svi zajedno gradili ljepšu i bolju budućnost i pomjerali granice podrške mladima i njihovom ostanku. Voljela bih da budući mladi budu još hrabriji, odlučniji, kreativniji, obrazovaniji, aktivniji i spremniji da svoje kapacitete ulože u rad zajednice, koja će im, sigurna sam, uzvratiti mnogo više – poručuje Gogić.

Udružene žene

Na području opštine Jezero djeluje i udruženje žena Jezerke, koje je osnovano sa ciljem da okupi, osnaži i udruži žene kako bi skupa stvorili uslove za obogaćivanje njihove svakodnevnice, tako i za unapređenje njihovog sveukupnog položaja.

Suzana Tufegdžić, predsjednica udruženja ističe da su se u vrijeme pandemije aktivnosti uglavnom odnosile na humanitarne projekte pomoći starijima i nemoćnima, dok u narednom periodu imaju u planu veće angažovanje na uvezivanju i preduzetničkom osnaživanju, kao npr. u oblastima tradicionalne izrade ručnih radova, uzgajanju cvijeća, proizvodnje domaćih zdravih proizvoda poput sokova, džemova i sl.

- U pripremi je projekat za podsticaj ženama u pokretanju plasteničke proizvodnje. Time bismo nezaposlenim ženama dali mogućnost da se uključe u proizvodnju zdrave hrane, kao i da prodaju proizvode nastale preradom voća, povrća – ističe Tufegdžić.

Dodaje da im je u planu da kroz različite međunarodne i domaće pozive prijave razne projekte a da imaju dosta žena koje se bave šivanjem, te da će nastojati da kroz određene donacije im nabave mašine za šivanje i tako pokrenu tekstilnu radionicu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE