NavMenu

Milanka Vasiljević, direktor OŠ Vuk Karadžić - Na putu modernizacije vaspitno-obrazovnog sistema

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.03.2022. 11:11
Komentari
Podeli
Milanka Vasiljević (Foto: OŠ Vuk Karadžić)Milanka Vasiljević
Osnovna škola u Jezeru počela je rad daleke 1934. godine kao četvororazredna škola, te je u to vrijeme nosila naziv Osnovna škola Mustafa Ganibegović. U prostorijama bivšeg zadružnog doma 1959. godine formirana je osmogodišnja škola.

Humanitarna organizacija Oda uz renoviranje istih prostorija, omogućila je da škola pokrene rad u oktobru 1996. godine, kada su školu pohađala 123 učenika. Tada je škola dobila naziv Osnovna škola Vuk Karadžić, da bi 2017. godine dobila današnji naziv JU Osnovna škola Vuk Karadžić Jezero.

- Danas škola broj 87 učenika raspoređenih u devet odjeljenja. Nacionalna struktura učenika i nastavnika je multietnička – ističe za eKapiju, Milanka Vasiljević, direktorica škole.

eKapija: Kako ocjenjujete stanje na prostoru opštine kada je u pitanju obrazovanje mladih u formalnom i neformalnom obliku?

- Iako je osnovnoškolsko obrazovanje vremenski ograničeno i omogućuje učenicima da steknu određeni nivo znanja i vještina, veliki dio znanja i kompetencija se stiče van obrazovnih ustanova. Međutim, tokom pohađanja osnovne škole, nastavnici i stručni saradnici naše škole se trude da kroz saradnju sa lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama učenicima nametnu znanja i vještine koje će im biti primjenjive i na neformalne oblike obrazovanja. S tim u vezi, održavanjem raznih radionica, praćenjem edukativno-zabavnih, sportskih i kulturnih sadržaja, stvaraju se uslovi za razvoj volonterskog duha, empatije, saosjećajnosti, kreativnosti, inovativnosti, a sve u skladu sa kompetencijama koje svaki od naših učenika posjeduje, trudeći se pri tom da im se ostavi mogućnost slobodnog izbora i odlučivanja o učešću.

Posebno bih izdvojila radionice koje su naši nastavnici realizovali u saradnji sa Opštinom Jezero i nevladinim organizacijama kao što su: Crveni krst, Nansen Dialogue Centre Sarajevo, British Council. Saradnjom sa Opštinom Jezero učenici su uključeni u razne ekološke, kulturne, sportske i zabavne sadržaje, gdje su im pruženi uslovi za sticanje novih znanja, vještina i tehnika iz navedenih oblasti.

Kroz saradnju sa Crvenim krstom učenicima je omogućeno učešće u takmičenjima na temu "Misli mine" i "Poznavanje pokreta Crvenog krsta", gdje su, osim sticanja novih prijateljstava, imali priliku da steknu znanja o ukazivanju prve pomoći, važnosti saosjećanja i brige o drugima, te da razviju takmičarski duh, nauče da uvažavaju mišljenja drugih i poštuju potencijalne protivnike.

U periodu od februara 2020. godine do aprila 2021. godine nastavnici, saradnici i učenici naše škole su bili uključeni u program "Škole za 21. vijek". Ovaj program je realizovan kroz saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture i British Counciala kojeg je podržavala Vlada Velike Britanije. U okviru navedenog programa održavane su radionice koje su u svom načinu realizovanja aktivnosti sadržavale elemente i formalnog i neformalnog obrazovanja. Radionica pod nazivom "Mape uma" imala je karakter formalnog obrazovanja, dok je radionica pod nazivom "Toplo nam je, toplo" bila neformalnog karaktera.

U periodu prije pandemije, Nansen Dialogue Centre Sarajevo, je redovno organizovao kamp za mlade uzrasta od 15-16 godina, gdje su održavane brojne radionice na temu ekološkog osvješćivanja, zaštite životne sredine, multietničke komunikacije, mirnog rješavanja problema i vršnjačkog nasilja, stičući pri tome vještine koje će im biti od velikog značaja za mirno i sigurno odrastanje i pokretanje interesovanja za usmjeravanje i primjenu znanja u budućim neformalnim oblicima obrazovanja.

(Foto: OŠ Vuk Karadžić Jezero)
Shodno navedenom, mogu slobodno da kažem da su na području naše opštine zastupljeni i formalni i neformalni oblici obrazovanja mladih, te da težimo ka tome da naši učenici iz osnovne škole izađu sa usvojenim znanjima i motivacijom za uključivanje u ovakve vidove obrazovanja i u svojoj budućnosti.

eKapija: Da li se kroz školu osim propisanog vaspitno-obrazovnog progama organizuju sekcije i neki drugi vidovi dodatnog obrazovanja?

- Iako vaspitno-obrazovni sistem, posmatran kroz redovnu nastavu, nastoji da bude u najboljem interesu učenika te da se na taj način odgovori njihovim sadašnjim i budućim potrebama, ipak postoji i potreba za izvođenjem vannastavnih aktivnosti, a sve to u cilju uspješnijeg obrazovanja, sticanja novih znanja i vještina, stvaranja uslova za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, povećavanja motivacije za učenje, te podsticanja kreativnosti, pružajući pri tome učenicima mogućnost izbora i opredjeljenja za oblasti koje odgovaraju njihovim potencijalima i interesovanjima.

Vannastavne aktivnosti u JU Osnovna škola Vuk Karadžić su oblik aktivnosti koje škola planira i organizuje u svrhu postizanja ciljeva obrazovanja i vaspitanja i razvoja kompetencija, te učenicima pružamo mogućnost da samostalno i dobrovoljno biraju. Pomenute aktivnosti relizujemo u vidu sekcija gdje učenici imaju priliku da biraju kojim od navedenih žele da se bave: dramsko-recitatorskom, ritmičkom, likovnom, ekološkom, saobraćajnom, sportskom sekcijom i dr. Organizovanjem ove vrste aktivnosti omogućavamo nastavnicima da upoznaju potrebe i interesovanja učenika, te da odgovore potrebama društva.

eKapija: Da li ste zadovoljni opremljenošću i kvalitetom uslova u kojima radite?

- Kada je riječ o opremljenosti i kvalitetu uslova rada, mogu da kažem da sam zadovoljna i ponosna što, uprkos tome što naša škola pripada jednoj maloj, izrazito nerazvijenoj lokalnoj zajednici, uspijevamo da odgovorimo zahtjevima modernog doba i obezbijedimo našim učenicima kvalitetne uslove vaspitanja i obrazovanja.

Školska zgrada je u dobrom stanju. Tokom 2020. godine obavljena je rekonstrukcija škole u vrijednosti od 170.000 KM, finansirana od Američke ambasade u BiH. Rekonstrukcijom školskog objekta izvršena je zamjena unutrašnje i vanjske stolarije, obnovljena krovna konstrukcija, dorađena fasada, izvršena nabavka nove peći, te je naj taj način učenicima omogućeno toplo i ugodno školovanje. Prije toga, 2019. godine izgrađena je nova fiskulturna sala pod nazivom Srbija. Vrijednost projekta je iznosila oko 440.000 KM, a finansiran je od Vlade Republike Srbije. S obzirom na to da je ovo prva školska sportska sala na području naše opštine, učenicima je po prvi put omogućeno bavljenje kako nastavnim, tako i vannastavnim aktivnostima.

Cjelokupna opremljenost sportske sale je upotpunjena početkom 2022. godine kada su izgrađene svlačionice i mokri čvorovi u ukupnoj vrijednosti projekta od oko 27.000 KM, finansiranog od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Fonda za povratak BiH.

(Foto: OŠ Vuk Karadžić Jezero)
Školski prostor se sastoji od prizemlja i jednog sprata, a raspolaže sa 9 učionica/kabineta i prethodno pomenutom, fiskulturnom salom, te je opremljenost škole nastavnim sredstvima na zadovoljavajućem nivou.

Škola posjeduje i školsku biblioteku, koja ima solidan knjižni fond i broji oko 2.500 naslova. Najveći dio knjiga obuhvataju školske lektire, ali i djela domaćih i stranih autora namjenjena srednjoškolskom uzrastu. U biblioteci se nalazi i stručna literatura za nastavnike, koja pomaže pri radu u nastavi.

Namještaj u školi je funkcionalan i prilagođen potrebama svih učenika. Za potrebe nastave koristi se video prijektor, laptopi, tableti, TV, računari i ostala nastavna sredstva. Školsko dovrište je prostrano sa izgrađenim sportskim terenima, tribinama i opremljeno spravama za sportske aktivnosti.

eKapija: Često se govori o digitalizaciji obrazovnog sistema, posebno u ovo vrijeme pandemije. Koliko u vašoj školi nastojite da odgovorite modernim potrebama i koliko je bilo teško realizovati nastavu u onlajn formatu?

- Ubrzan proces digitalizacije koji se desio u cijelom svijetu u svim sferama života, pa tako i u sistemu obrazovanja, primorao nas je da i prije početka pandemije krenemo na put modernizacije vaspitno-obrazovnog sistema. Pandemija nas je, međutim, navela da se na tom putu suočimo sa nekim novim oblicima modernog i do tada, nama nepoznatog, načina izvođenja nastave.

Mjere učenja na daljinu predstavljale su novi pristup u radu. Nastavnici su morali da ulože više truda u odnosu na tradicionalni način učenja kako bi učenici savladali nastavne jedinice i kako bi ih zainteresovali da prate tok nastave.

(Foto: OŠ Vuk Karadžić Jezero)
U prethodnoj školskoj godini škola je od Međunarodne organizacije Save The Children dobila laptope, tablete i SIM kartice u svrhu pružanja podrške za kvalitetniju realizaciju onlajn nastave. Takođe su uvedeni elektronski dnevnici, te su nastavnici učestvovali u obukama. Od ove nastavne godine uvodi se brzi interent za sve obrazovne ustanove i očekuje se podrška u opremanju škola IT opremom.

eKapija: Iz istorije opštine Jezero ko su bili neki od poznatih nekadašnjih đaka osnovaca?

- Ovom prilikom ne bih navodila imena, ali možemo se pohvaliti mnogim bivšim učenicima koji se danas nalaze na važnim pozicijama u različitim firmama i institucijama, što ukazuje na visok kvalitet izvođenja nastavnog procesa u našoj školi.

eKapija: Šta biste voljeli da budu vaši naredni projekti u školi?

- U predstojećem periodu planiramo da se odazovemo i apliciramo na sve javne pozive koji budu od važnosti za uređenje i poboljšanje kvaliteta samog vaspitno-obrazovnog rada u našoj školi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.