NavMenu

Tropico bar upotpunio turističku ponudu Jezera - Seoski turizam privlačan za lokalno stanovništvo

Izvor: eKapija Petak, 18.03.2022. 08:21
Komentari
Podeli
Tropico bar (Foto: Milan Kutanjac)Tropico bar
U dolini rijeke Plive, neposredno uz njenu desnu obalu, a ispod planine Otomalj, smješteno je jezero Đol. Čine ga Veliki Đol i Mali Đol koji su međusobno udaljeni oko 300 metara. Đol je posebno popularan u toku ljetnjih mjeseci kada svojom toplom i mirnom vodom privlači veliki broj kupača i izletnika. Osim toga, jezero je popularna i ribolovačka destinacija, posebno zbog smuđa i šarana.

Sa vjerom da može da unaprijedi turističku ponudu mladi preduzetnik Milan Kutanjac odlučio je da otvori na obali jezera Đol sada već prepoznatljivi Tropico bar, mjesto koje posjećuju i stari i mladi, a gosti dolaze iz svih krajeva. Neki dođu na jedan dan, a drugi se odlučuju da ovdje odmaraju na duži period, istražujući sve ono što lokalni domaćini mogu da ponude - od ukusne gastronomske ponude do istraživanja planina i drugih prirodnih ljepota.

(Foto: Milan Kutanjac)
- Jezero Đol je posebno bogato florom i faunom, tako da se na njemu ribari tokom cijele godine, dok u ljetnjim danima dolazi veliki broj kupača koji uživaju u vodi čija temperature dostiže i do 28 stepeni. Drugi dio kupača dolazi da bi riješilo kožne probleme, uz vodu koja je bogata sumporom i jodom, te se vjeruje da ima ljekovita svojstva – kaže nam Kutanjac.

U poslovne vode Kutanjac je uplovio skromnim finansijkim sredstvima, ali sa velikom voljom da ostvari svoje želje. U tome su mu pomogli prijatelji, a značila mu je i podrška gostiju, koji sada dolaze tokom cijele godine.

Iako je prošao kako kaže "trnovit put" smatra da pošten rad treba podržati i davati podršku svima koji ostaju na svome imanju.

- Potičem iz prosječne porodice, sve sam stvarao sam, a sada sam na pola puta. Želim da doprinesem razvoju ovog kraja, mog Jezera, da pomognem ljudima, da se umrežimo, da radimo svi kao jedan i iskoristimo ove naše potencijale, da ovdje napravimo pravi turistički kraj – kaže Kutanjac.

On vjeruje da svi lijepo mogu živjeti od turizma ako se ujedine, i ako obogaćuju i unapređuju svoju ponudu.
Uz svom ugostiteljskom lokalu nudi i apartmane za smještaj gostiju, a kad su kapaciteti popunjeni onda se gosti rado upućuju i kod drugih koji se bave seoskim turizmom. Takođe, u ponudi su i vožnja pedalinama, organizovanje planinarenja, kao i drugi vidovi sportske zabave.

Apartman Pliva Jezero (Foto: Šaval Ribić)Apartman Pliva Jezero
Širenje smještajnih kapaciteta – apartmani Pliva

Da svoju snagu usmjeri u razvoj turističke ponude odlučio je i Ševal Ribić, koji se posljednje tri godine bavi pružanjem smještaja posjetiocima Jezera.

- Prizemni sprat kuće sam uradio kao apartman i tu se nalaze dvije spavaće sobe sa po dva kreveta, dnevna soba sa klimom, kuhinja i kupatilo. Lokacija je kod rijeke Plive par metara, a oko dva kilometra nizvodno Pliva se ulijeva u Veliko Plivsko jezero gdje je smješten hotel i restoran Plaža. Sto metara od mog apartmana nalazi se put za planinu Otomalj nadmorske visine 1.100 metara koju posjećuju i domaći i strani turisti.

Kako kaže, na ovaj potez ga je ohrabrio dolazak sve većeg broja gostiju iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Omana i drugih, kao i zainteresovanost lovaca i ribolovaca.

- Imam namjeru da proširujem kapacitete i već su u toku pripreme za dvije brvnare na obali rijeke Plive – kaže nam Ribić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.