NavMenu

Pilana Šavija i preduzeće Gro Line vodeći drvoprerađivači u Jezeru - U planu širenje pogona i nova zapošljavanja

Izvor: eKapija Utorak, 15.03.2022. 07:45
Komentari
Podeli

Pilana Šavija (Foto: Pilana Šavija)Pilana Šavija
U strategiji razvoja Jezera do 2028. godine navodi se da ukupni godišnji raspoloživi etat šuma u privatnom i državnom vlasništvu iznosi preko 13.000 m3 drvne mase, što predstavlja solidnu osnovu za organizovanje prerade drveta.

Šumama u državnom vlasništvu na području opštine Jezero gazduje JP Šume RS Sokolac, a pripadaju Srednjevrbaskom šumskoprivrednom području kojim gazduje ŠG Gorica Šipovo.

- Sektor drvoprerađivačke industrije trenutno se suočava sa niskim stepenom finalizacije proizvodnje, što u znatnoj mjeri umanjuje potencijal ovog sektora, kako u pogledu generisanja daleko većih prihoda, tako i u pogledu generisanja novih radnih mjesta. Upravo, ovo treba da bude jedan od ključnih fokusa opštine Jezero u narednom periodu – ističe se u Strategiji.

Proizvodnja građe i sobnih vrata za inostrano tržište

Na području Jezera dvanaest godina posluje Pilana Šavija, koja je poslovanje počela sa pet zaposlenih, i od tada bilježe pozitivne trendove rasta, te danas imaju 16 zaposlenih.

- Firma planira proširenje broja radnika i ide ka većoj modernizaciji mašina. Najviše koristimo jelu i smreču (90%), a bukvu dosta manje (10%). Najviše radimo građevinsku rezanu građu 70%, a radimo i polufinalni proizvod lijepljene lamelirane letvice koje se koriste za proizvodnju prozora i vrata. Proizvode pretežno plasiramo u inostranstvo-izvoz 70%, dok 30% ide za domaće kupce. Nudimo još piljevinu koja se koristi za proizvodnju peleta i otpadno drvo (okorke) – istakli su iz pilane Šavija za eKapiju.

Pilana Šavija (Foto: Pilana Šavija)Pilana Šavija
Sve sirovine nabavljaju na teritoriji Republike Srpske čiji kvalitet ocjenjuju zadovoljavajućim.

- Kapacitet naše proizvodnje je 5.000 m3 godišnje prerade, dok smo uz moderniju opremu povećali naše potrebe za još 20%.

Ističu da ako okolnosti dozvole i ne bude novih nameta koje neće moći ispoštovati imaju u planu proširiti i proizvodnju i broj radnika.

U Jezeru posluje i Radenko Grozdić koji je treća generacija koja se bavi izradom drvene stolarije, preciznije visokokvalitentih sobnih vrata.

- Pokojni djed je skoro po završetku Drugog svjetskog rata pokrenuo proizvodnju te sa svoja tri sina radio skoro do početka ovog potonjeg rata, kada je uslijedio zastoj, a onda kasnije je nastavio poslovanje moj otac kojeg sam ja naslijedio i radim od 1997. godine – kaže nam Grozdić, direktor firme Gro Line iz Jezera, koja je registrovana 2015. godine.

Sobna vrata Gro Line (Foto: Gro Line)Sobna vrata Gro Line
Dodaje da proizvode sobna vrata koja izvoze za Evropsku uniju, odnosno prvenstveno za Hrvatsku, i da odavno zadovoljavaju evropske standarde kvalitetom svojih proizvoda.

- Za vrijeme pandemije bila je prepolovljena potražnja, mada se nismo posebno na to osvrtali. Imamo 15 zaposlenih, a vjerujem da ćemo zaposliti još pet, šest radnika. U pripremi je novi pogon za pripremu primanog proizvoda stolarije. To je pilana koja sječe oblovinu, koja onda ide u sušaru, pa prerada u firze koja se onda koriste za izradu sobnih vrata. To smo do sada nabavljali od drugih, a sad ćemo je samostalno praviti.

Osnovnu sirovinu uglavnom nabavljaju iz lokalnih šuma, i kako nam kaže, zadovoljava potreban kvalitet, a što se tiče repromaterijala za sobna vrata sve uvoze iz EU kao npr. ljepilo, brave, baglame, ručke i dr. jer kod nas toga nema.

- Ukoliko sve bude kako smo planirali sa ovom pilanom, pošto ima značajan kapacitet, možda proširimo i na druge vidove poslovanja – dodaje Grozdić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.