NavMenu

Strateški razvoj Jezera do 2028. - Zeleni koncept kroz jačanje poljoprivrede, drvoprerade i turizma

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.03.2022. 10:25
Komentari
Podeli
Jezero (Foto: Opština Jezero)Jezero
Opština Jezero je okrenuta konceptu zelenog razvoja, što podrazumijeva interakciju više ekonomskih samoodrživih i ekološki prihvatljivih rješenja za planiranje i provođenje mjera usmjerenih infrastrukturnom razvoju, navodi se u Strategiji razvoja do 2028. godine.

- Ovdje se prije svega misli na zelene gradove, energentsku efikasnost baziranu na odabiru prirodnih materijala, obnovljivi izvori energije, upravljanje otpadom na bazi selektivnog prikupljanja i recikliranja, održivo i ekološki prihvatljivo upravljanje prirodnim resusrima uz maksimiziranje ukupnih efekata, razvoj zadrugarstva baziran na konceptu zelenih zadruga, zeleni porezi i zelene javne nabavke i dr. Naravno, pobrojane mjere u trenutnim okolnostima još nisu aktuelne, ali će sasvim sigurno doći do punog izražaja u narednom periodu – navedeno je u ovom dokumentu te se dodaje da opština Jezero raspolaže sa veoma značajnim prirodnim pretpostavkama za njen intenzivniji razvoj u budućem vremenu.

Ono što čini poseban razvojni potencijal opštine Jezero je veoma povoljan geografski položaj, odnosno blizina tri susjedne opštine: Mrkonjić Grad i Šipovo (RS) i Jajce (FBiH), sve udaljene podjednako, odnosno oko 11 kilometara.

Bogat vodni potencijal kojim raspolaže opština Jezero, pruža različite mogućnosti eksploatacije ovog značajnog resursa za: organizovanje sportsko-rekreativnih aktivnosti, korištenje kao pitke vode uključujući i komercijalnu proizvodnju vode, proizvodnje električne energije, navodnjavanje poljoprivrednih površina, uzgoj ribe i dr.

Veliko prostranstvo planinskih pašnjaka omogućava razvoj stočarske proizvodnje, a postoje i određene mogućnosti za privređivanjem u ostalim granama poljoprivrede (voćarstvo, povrtlasrvo i dr.). Takođe, nisu zanemarljivi ni raspoloživi kapaciteti šumskih potencijala, koji daju određenu sirovinsku osnovu za razvoj drvoprerađivačke industrije. Prirodno i kulturno-istorijsko naslijeđe pružaju dobru osnovu za razvoj različitih vrsta turističkih aktivnosti (lov, ribolov, planinski i seoski turizam, izletnički i vjerski turizam, turizam na vodi, ljetne i zimske turističko-sportske aktivnosti i tako dalje).

(Foto: Opština Jezero)
Turizam uzdanica budućeg razvoja


Opština Jezero raspolaže veoma značajnim prirodnim resursima koji mogu da joj obezbijede egzistenciju i prosperitet. Privredna aktivnost opštine usmjerena je u pravcu nekoliko ključnih razvojnih resursa: turizam i sa njom usko vezana oblast poljoprivrede, kao i privredne aktivnosti oslonjene na hidropotencijal i šumski resurs.
Posebno značajan sektor za intenzivniji razvoj opštine je turizam, koji je usko vezan za poljoprivredu, ali i šumske potencijale.

- Imajući u vidu prirodne potencijale, bogato kulturno-istorijsko, kao i neke prirodne znamenitosti u oblasti turizma plan je oživljavanje uskotračne pruge prema susjednim opštinama (projekat međuopštinske saradnje), te kreiranje turističke infrastrukture koja prati savremene trendove u ovoj oblasti (adrenalisnki turizam: žičara Sinjakovo – Otomalj, Krater Jezero- NASA, i drugo.

Poljoprivredna proizvodnja za opštinu Jezero, naročito stočarstvo (prije svega govedarstvo, ovčarstvo i ribarstvo) ima značajnu ulogu. U tom pravcu predviđena je podrška opštine Jezero.

Šumarstvo i drvoprerađivački sektor, kao mogući sektori budućeg razvoja opštine Jezero, trenutno se suočavaju sa niskim stepenom finalizacije proizvodnje, što u znatnoj mjeri umanjuje iskorišteni potencijal ovog sektora, kako u pogledu generisanja daleko većih prihoda, tako i u pogledu generisanja novih radnih mjesta. Upravo, ovo treba da bude jedan od ključnih fokusa opštine Jezero u narednom periodu.

U cilju sveopšteg kreiranja poslovnog ambijenta, opština Jezero će ići u pravcu iznalaženja i tehničkog opremanja svih mikrolokacija koje imaju potencijal za nove investicije (poslovni centar "Angrocentar", mini poslovne zone...).

(Foto: ivanovskyy/shutterstock.com)
Značajni kapaciteti za uzgoj ribe

Kako je navedeno u ovom strateškom dokumentu opštine Jezero, naročito značajan kapacitet u oblasti poljoprivrede predstavlja uzgoj ribe, odnosno proizvodnja kalifornijske pastrmke, koje je organizovano u ribogojilištu Jezero.

Ovo ribogojilište je osnovano 1963. godine. Isto je poslovalo u sastavu ZP HE na Vrbasu Mrkonjić Grad sve do 2008. godine, a onda ga preuzima u zakup privatno privredno društvo.

Ribogojilište se nalazi na 550 m nadmorske visine, a smješten je neposredno uz rijeku Plivu. Ribogojilište se prostire na 2,5 hektara površine. Posjeduje šest matičnih bazena ukupne površine od oko 480 m2, 45 mrestilišnih bazena ukupne površine od oko 66 m2, 38 rastilišnih bazena ukupne površine od oko 641 m2, 33 konzumna bazena ukupne površine od oko 19.900 m2 i upravna zgrada sa pratećim manipulativnim prostorima.

Napajanje matičnih, rastilišnih i konzumnih bazena potrebnim količinama vode vrši se iz rijeke Plive, a mrestilišnih izvorskom vodom putem pumpnih sistema. Kapacitet ovog ribogojilišta je više od 200 tona svježe pastrmke na godišnjem nivou.

Na lokalitetu opisanog ribogojilišta idealni su uslovi za organizovanje značajnijeg kapaciteta za preradu ribe i postoje ozbiljne naznake postojećih investitora da idu u tom pravcu.

Osim ovog ribogojilišta, i na drugim dijelovima opštine postoje veoma značajni potencijali za razvoj ribarstva, što predstavlja veoma dobru osnovu za organizaciju proizvodnje u ovoj grani poljoprivrede.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.