NavMenu

Deset renomiranih vinarija iz Republike Srpske sve više napreduju

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 27.10.2010. 09:52
Komentari
Podeli

U Republici Srpskoj postoji već deset renomiranih i izdvojenih proizvođača vina, koji proizvode vina visokog kvaliteta koja se prodaju na tržištu cijele BiH, regiona, te Francuske i Švedske. Vinari u Republici Srpskoj iz godine u godinu sve više napreduju i izdvajaju se kvalitetom svojih vina, a ove godine proizvodnja je povećana za deset odsto u odnosu na 2009.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Vid Kopanja kaže da u RS postoji 35 organizovanih proizvođača vina, od čega se 25 vinara nalazi u Hercegovini i pripada regiji Trebinja, a deset u okolini Banjaluke i Prnjavora.

Ističe da proizvodnja vina u Srpskoj sve više napreduje.

"Iako domaći proizvođači ne proizvode velike količine vina, ona su zastupljena na tržištu cijele BiH, regiona, ali i na tržištu Francuske i Švedske", rekao je Kopanja.

Dodao je da na području Srpske ima ukupno 546 hektara površina zasađenih vinovom lozom.

"Kod nas postoji već deset renomiranih i izdvojenih proizvođača vina, od kojih su najpoznatiji vinarije "Tvrdoš" i "Vukoje", koji proizvode vina visokog kvaliteta", kazao je Kopanja.

Direktor vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz kaže da vinogradi i vinarija manastira Tvrdoš u Trebinju već godinama proizvode autentične sorte vina, kao što su crni "vranac" sa izuzetnim voćnim notama, te bijela "žilavka".

"Za proizvodnju vina najvažniji su sirovina i tehnologija. Godišnje na tržište "izbacimo" od 120.000 do 140.000 boca, koje izvozimo uglavnom u inostranstvo", kazao je Kuduz i dodao da podrumi manastira "Tvrdoš" imaju oko 100 hektara zasađene vinove loze.

U vinariji "Vukoje" iz Trebinja kažu da godišnje pune oko 100.000 boca vina, sa 100.000 čokota.

"Zasadili smo loze za renomirana vina "vranac", "žilavku", "chardonnay", "merlot", "muškat" i mnogobrojna druga kvalitetna vina", kazao je direktor vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje i dodao da ova vinarija izvozi vina u sve zemlje Balkanskog poluostrva, Evropsku uniju i zemlje Skandinavije.

Pravilnik

Vid Kopanja kaže da su Pravilnikom za podsticaj poljoprivrede koji donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, predviđeni podsticaji za unapređenje zasada novih vinograda, na osnovu koji privredna društva koja žele da se bave ovom proizvodnjom imaju uslove i mogućnosti da se ojačaju i dobiju određena sredstva za pomoć u proizvodnji vina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.