NavMenu

Zgrada Stare opštine u Mostaru postaje hotel visoke kategorije - Rekonstrukcijom predviđena i izgradnja podzemne garaže

Izvor: eKapija Petak, 25.02.2022. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen iz dokumentacije)
Zgrada Name, odnosno bivša zgrada opštine Mostar (Stara opština), koja je proglašana za nacionalni spomenik BiH, rekonstrukcijom bi trebalo da postane hotel visoke kategorije.

Naime, Grad Mostar raspisao je javni poziv za izradu idejnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije objekta Nama.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, regulacionim planom istorijskog gradskog područja Mostar za period od 2007. do 2017. godine, predviđena je istorijska rekonstrukcija objekta sa izgradnjom podzemne garaže, tako da bi novoprojektovani objekat, uz zadržavanje spratnosti osnovnog vanjskog gabarita, imao izgrađenu površinu 10.500 m2, a korisnu površinu 8.400 m2.

- Projektna dokumentacija se radi u dvije etape. Prva etapa je izrada više varijantnih idejnih rješenja i odabir optimalnog rješenja, a druga etapa je izrada kompletnog idejnog projekta. Idejni projekt mora sadržavati sljedeće projekte struke: arhitektonski projekt, projekt konstrukcije, projekt elektroinstalacija, projekt hidrotehničkih instalacija i projekt mašinskih instalacija - dodaje se.

Objekt se nalazi u Ulici Telčeva br. 1, u granicama nacionalnog spomenika BiH "Historijski urbani krajolik Mostara".

- Rok za izradu prve faze je 30 dana, analiza i odabir optimalnog rješenja od strane investitora je 15 dana i rok za izradu druge faze je 45 dana. Ukupni rok izvršenja je 90 dana od dana potpisivanja ugovora - stoji u dokumentaciji.

Procijenjena vrijednost javne nabavke (bez PDV-a) je 85.470 KM, a rok za prijem ponuda je 18. mart.

Istorijat objekta

Objekat je izgrađen 1898. godine u secesionističkom stilu, a djelo je austrougarskog inžinjera Josipa Vancaša. Ova zgrada je, kroz svoju dugu istoriju, imala mnoge namjene. U početku je služila kao Carska i Kraljevska vojna komanda, kasnije kao kafana, kino, muzej, osnovna i Učiteljska škola, zatim kao prostorije za Narodni mahgazin (NAMA) i Skupštinu opštine.

Konstrukciju objekta čine masivni kameni zidovi, klesani kamenom u krečnom malteru, debljine od 80 i 50 cm. Uz zidove treba istaći i masivne kamene lukove kao najvažnije dijelove konstruktivnog sklopa zgrade.

Objekat je vremenom fizički oštećen, a oštećenja se odnose na potpuno urušavanje krovne konstrukcije, oštećenje stropova, nosivih zidova...

Sve detalje o ovom pozivu možete pogledate OVDJE.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Prodaje se imovina Kineme Sarajevo, vrijednost skoro 700.000 KM

Raspisan je Javni oglas za prodaju nepokretne imovine likvidacionog dužnika Kinema Sarajevo. Riječ je o preduzeću u društvenoj svojini za proizvodnju, promet i prikazivanje filmova. Nekretnina se nalazi u Sarajevu, u ulici Safvet beg Bašagića 87, ukupne površine od 826 m². Prodaja ove nekretnine će se obaviti 13. juna ove godine u prostorijama Kantonalne agencije za privlačenje investicija i privatizaciju u Sarajevu. Procijenjena

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.