NavMenu

ICBL: Pomoć preduzećima pri nabavci savremene tehnologije

Izvor: Glas Srpske Utorak, 26.10.2010. 10:00
Komentari
Podeli

S obzirom na to da samo nekolicina preduzeća u Republici Srpskoj ima uslove da prati savremene trendove u proizvodnji i koristi modernu tehnologiju, Inovacioni centar Banjaluka planira da osnuje centar za transfer tehnologija koji bi posredovao u nabavci opreme iz Evrope i svijeta za domaće firme. Preduzeća u Srpskoj uglavnom koriste mašine stare po nekoliko decenija i koje su firme u inostranstvu odavno izbacila iz upotrebe.

Menadžer Poslovnog inkubatora u Inovacionom centru Banjaluka Vladimir Ćorda kaže da se preduzeća u Srpskoj rijetko odlučuju za nabavku savremenije tehnologije, iako bi sa njom mogli da ostvare znatno bolje proizvodne rezultate.

"Moderna oprema je izuzetno skupa za naše preduzetnike, zbog čega samo mali broj firmi može da prati savremene trendove. U Inovacionom centru planiramo da osnujemo centar za transfer tehnologija čiji bi cilj bio da preduzećima u Srpskoj dostavlja savremenu tehnologiju iz Evrope i svijeta", rekao je Ćorda i dodao da bi ovakav centar mogao da zaživi već za godinu-dvije.

Dodao je da je Inovacioni centar sa ovim projektom aplicirao kod japanske vlade, koja bi trebalo da obezbijedi sredstva za njegovu realizaciju.

Ćorda je naglasio da će osnovni zadatak centra za transfer tehnologija biti identifikacija potreba firmi za tehnologije u Srpskoj, te šta se sve od opreme iz inostranstva može prenijeti u Srpsku da bi se ostvarila bolja i kvalitetnija proizvodnja.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da bi prioritet u strategiji razvoja, prije svega, proizvodnih preduzeća, trebalo da bude nabavka savremene opreme i praćenje tehnoloških inovacija, čime bi bila povećana produktivnost rada, ali i kvalitet proizvoda.

Sekretar Udruženja metalurgije i prerade metala u Privrednoj komori Pero Ćorić kaže da je važnost praćenja svjetskih trendova u proizvodnji prepoznala tek nekolicina preduzeća u Srpskoj.

Podsticaji

U Ministarstvu nauke i tehnologije RS kazali su da podstiču razvoj tehnologije, te da je za ove namjene u ovoj godini predviđeno oko 610.000 maraka.

Privrednici smatraju da u budžetu Republike Srpske za 2011. godinu treba predvidjeti znatno više sredstava za uvođenje savremenih tehnologija u preduzećima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.