NavMenu

Potpisan ugovor za izgradnju 3,3 km dugog tunela na pruzi Stalać-Đunis - Vrijednost radova 40,8 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 22.02.2022. 07:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor za projekat i izgradnju tunela broj 4 na dionici niške pruge Stalać-Đunis, sa kompanijom China Railway 21. bureau group - Ogranak Beograd, kao nosiocem posla u zajedničkoj ponudi sa većim brojem firmi.

Kako je navedeno na sajtu, tunel je dužine oko 3,3 kilometra na dionici međunarodnog željezničkog Koridora 10, Vrijednost ugovora je 40,8 mil EUR. Predviđeni rok za projektovanje i izgradnju tunela je 912 dana, odnosno oko dvije i po godine od uvođenja izvođača radova u posao, a očekuje se da radovi na gradilištu počnu sredinom 2022. godine.

Na ovaj način počinje i modernizacija pruge od Beograda do Niša, na međunarodnom željezničkom Koridoru 10 kroz Srbiju, dodaje se.

U ime Infrastrukture železnice Srbije, kao investitora projekta, ugovor je potpisao generalni direktor Nebojša Šurlan, a pored nosioca posla, u projektu učestvuju kompanije N-ING Beograd, Extra - Auto Transport Vrbas, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, MC Transport design and simulation Beograd, China Railway design corporation Serbia - Ogranak Beograd i Makspro Zemun.

Ugovor je potpisan nakon sprovedene javne nabavke, koja je bila raspisana 30. oktobra 2021. godine i sprovedene tenderske procedure.

Pored ovog tunela, ugovorom je obuhvaćena i izgradnja tri evakuaciona tunela ukupne dužine oko 1,4 kilometra, kao i dva pristupna puta ukupne dužine oko 1,7 kilometar.

Biće sprovedeni i radovi koji obuhvataju rekonstrukciju i modernizaciju postojeće željezničke pruge, izgradnju drugog kolosjeka na dionici Stalać-Đunis, i još četiri tunela kroz klisuru (tuneli broj 1, 2, 3 i 5). Raspisivanje tendera za ovaj drugi lot projekta očekuje se sredinom 2022. godine.

Postojeća pruga Stalać-Đunis duga je oko 17,7 kilometara i predstavlja jedinu jednokolosječnu dionicu na dijelu međunarodnog željezničkog Koridora 10 izmedju Beograda i Niša. Ovom prugom danas prosječno dnevno saobraća 35-40 putničkih i teretnih vozova.

Kada čitav projekat bude završen, novom dvokolosječnom prugom Stalać-Đunis, biće omogućena brzina vozova do 160 kilometara na sat dok sada vozovi izmedju Stalaća i Braljine idu 65 km/sat, a kolosjeci u željezničkoj stanici Stalać posljednji put obnovljeni su prije više od pola vijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.