NavMenu

EBRD i Mikrofin sa 2 mil EUR finansiraju ulaganje u energetsku efikasnost domaćinstava

Izvor: biznis.ba Subota, 12.02.2022. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: SpeedKingz/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i donatori nastavljaju promovirati ulaganja u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini novom kreditnom linijom od 2 mil EUR, u saradnji sa Mikrofin mikrokreditnom organizacijom.

Klijenti Mikrofina će moći iskoristiti sredstva za finansiranje ulaganja u energetska poboljšanja domaćinstava, poput izolacije zidova ili krova, novih prozora, toplotnih pumpi i drugih tehnologija u cilju uštede energije.

– Osim smanjenih računa za struju i veće udobnosti u domovima, domaćinstva će imati koristi i od poticajnih grantova u vrijednosti do 20% iznosa kredita, koji su finansirani iz fondova Evropske unije – navodi se.

Kreditna linija je dio Fonda za finansiranje zelene ekonomije zapadnog Balkana (GEFF), koji promoviše poboljšanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinansiraju je Evropska unija, Austrija i bilateralni donatori Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Kako je kazala šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl, ušteda na računima za struju, efikasnije korištenje energije i poboljšanje kvaliteta zraka glavne su oblasti koje pokušavaju poboljšati u Bosni i Hercegovini.

– Drago nam je da se Mikrofin pridružio GEFF programu, radujemo se što ćemo zajedno raditi na podršci domaćinstvima da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova – kazala je.

Direktor Mikrokreditnog društva Mikrofin Mladen Bosnić izrazio je zadovoljstvo da će, kroz saradnju sa EBRD i nove kreditne linije u okviru GEFF projekta, zajednički raditi prije svega na podizanju svijesti o značaju zelenih tehnologija u očuvanju životne sredine, ali i uštedama koje donose.

– U Mikrofinu vjerujemo u otvoren i inovativan pristup poslovanju, smatramo da je saradnja sa GEFF dobra platforma za unaprjeđenje energetske efikasnosti u domovima građana širom BiH. Kroz novu kreditnu liniju, naši klijenti će moći obezbijediti nova tehnološka rješenja visokih performansi za svoje domove i smanjiti energetsku potrošnju, samim tim i račune za električnu energiju te sebi obezbijediti ugodnije uslove stanovanja – izjavio je Bosnić, saopćio je EBRD.

U posljednje četiri godine kroz GEFF je podržano više od 11.000 domaćinstava u regiji, od čega 3.700 u Bosni i Hercegovini, da bi poboljšali energetsku efikasnost svojih domova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.10.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Mostarski aerodrom najavio pet novih linija za evropske destinacije od naredne godine

Mostarski aerodrom se pohvalio saradnjom sa avionskom kompanijom Sky Alps koja je, kako kažu, završila bez otkazivanja te dokazuje da je bila uspješna. Od marta 2024. godine, Mostar je bio povezan s atraktivnim evropskim destinacijama kao što su Rim, Verona, Minhen i Bari. - A u 2025. godini, možete se radovati putovanjima u Napulj, Bergamo ili Beč, Palermo i Cataniju. Raspored letova i karte bit će dostupni uskoro - navode s ovog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.