Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.10.2010.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Činjenice koje prosječni Amerikanac nikada nije čuo o BiH

Poznati novinar i putopisac Richard Bangs, u najnovijem autorskom članku objavljenom na američkom sajtu Huffington Postu piše o Bosni i Hercegovini, koju opisuje kao "skoro nestvarno mjesto".

Bangs, kojeg nazivaju ocem avanturističkog putovanja i koji je već u nekoliko navrata boravio u našoj zemlji, ističe da je BiH "zemlja obavijena mitovima i predrasudama". On se napravio listu 11 činjenica koje većina Amerikanaca nikad nije čula o Bosni i Hercegovini.

1. U Bosni možete piti vodu direktno iz rijeke. Probate li uraditi nešto slično u Americi, izložit ćete se navali brojnih opasnih parazita. Nasuprot tome, voda je ovdje bistra i pitka.

2. Posljednje polunomadsko pleme u Evropi živi ovdje. Malo feudalno selo Lukomir smješteno je na vrhu planine Bjelašnice, blizu glavnog grada Sarajeva. Mještani se bave poljoprivredom i stočarstvom te se tokom ljetnih mjeseci kreću kroz dinarske Alpe. Veći dio godine, zbog oštre zime i snijega, selo je u potpunosti odsječeno od vanjskog svijeta.

3. Bosna i Hercegovina ima najstarije vinarije u Evropi, kao što je to naprimjer Vinarija Stankelo Stanko, sa tradicijom dugom oko 400 godina. I vino je izuzetno dobro.

4. Veliki Kuk je najveća litica na Balkanskom poluostvru. Visoka je 1000 metara, čak viša od poznate stijene El Capitan u Yosemitu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se na planini Čabulji, a ovaj predio bogat evropskim muflonima, divokozama, divljim svinjama i medvjedima, bio je omiljeno lovište Josipa Broza Tita i komunističke elite.

5. U BiH postoje i piramide. Ako je vjerovati saopćenjima za javnost, na planini Visočici se nalazi prva evropska piramida, i to u srcu BiH, u gradu Visokom. Planina ima sve elemente piramide, četiri savršeno oblikovane strane, ravan vrh i ulaz u kompleks. Na vrhu piramide se nalaze ruševine srednjovjekovnog grada, koji je bio sjedište bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića (1338.-1391).

Zbog sličnosti sa piramidom sunca u Teotihuacanu u Mexicu, dobila je naziv Bosanska piramida Sunca. Na tom mjestu se također nalaze četiri drevne građevine – Bosanska piramida Mjeseca, Bosanka piramida Zmaja, Bosanska piramida Ljubavi i Hram zemlje.

6. Blažena Djevica Marija se u gradu Međugorju u Hercegovini prvi put ukazala skupini djece 1981. godine. U spomen tog događaja milioni hodočasnika svake godine posjećuju ovo mjesto, što je dovelo do velikog razvoja vjerskog turizma.

7. Najbolji rafting u Evropi je upravo ovdje. Svjetsko prvenstvo u raftingu je prošle godine održano BiH, a Neretva i Una su najljepše rijeke na svijetu.

8. Kanjon Rakitnice je jedan od najneistraženijih predjela, dok je klanac rijeke Tare najdublji u Evropi.

9. U Bosni i Hercegovini se nalazi jedina preostala prašuma u Evropi. Perućica je uspjela preživjeti zahvaljujući neobičnom spletu okolnosti. Tokom rata prašuma je zagađena minama, te zbog toga ostala netaknuta.

10. Sarajevo je evropski Jeruzalem. Dok šetate Ferhadijom, centralnom ulicom grada, vidjet ćete Srpsku pravoslavnu crkvu, Katoličku katedralu, staru Gazi Husrev-begovu džamiju i sinagogu, sve su jedna od druge udaljene pet minuta hoda.

11. BiH ima najveći rezervat ptica, Hutovo blato. To je dom za više od 240 vrsta ptica. U vrijeme migracija, možete vidjeti prelijep prizor - desetine hiljada ptica ispune obližnje Deransko jezero i okolinu.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.