NavMenu

Od 1. marta prevoz roba preko Svilaja - UIO i Carinska uprava Hrvatske uspostavili saradnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.02.2022. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: 1933bkk/shutterstock.com)
Predsjednik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula i direktor Carinske uprave Republike Hrvatske Mario Demirović potpisali su u Banjaluci Memorandum o saglasnosti.

Memorandum ima za cilj da se na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije između carinskih službi dviju zemalja, i to ukupne informacije o istupu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju. Na bazi ovih podataka i razmijenjenih informacija će se sprečavati bilo kakve zloupotrebe vezane za prenos roba preko granice, a ujedno će se prevenirati i mogućnost korupcije u carinskim službama dviju zemalja, prenosi portal Business-magazine.

Posebno je dogovoreno da carinske službe razmjenjuju informacije oko prijave unosa i iznosa gotovog novca, a sve s ciljem sprečavanja pranja novca.

Dogovorena je i daljnja razmjena korisnih informacija između već ranije određenih kontakt tačaka u dvije carinske službe, a koje su značajne za suzbijanje nelegalne trgovine, posebno duhana i duhanskih proizvoda.

Na sastanku je dogovoreno da od 1. marta 2022. godine započne i prijevoz roba preko graničnog prelaza Svilaj koji je otvoren krajem prošle godine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.