NavMenu

Luka Brčko najpovoljnija za saradnju

Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla Srijeda, 20.10.2010. 13:13
Komentari
Podeli

(Foto: lukabrcko.ba)

Četiri barže plovnog objekta MP "Sloga" je uplovio u Luku Brčko natovaren sa približno 5.100 tona uglja za Fabriku cementa Lukavac. Iz ukrajinske luke Izmail lukavačkoj Cementari ugalj se doprema na osnovu dogovorene saradnje i stiže u Luku Brčko sa kojom je potpisan godišnji ugovor o pretovaru uglja. I nije samo Fabrika cementa Lukavac na spisku firmi koje sarađuju sa nama najbližom lukom koja je 2006. godine dobila međunarodni status.

Firme koje koriste usluge Luke Brčko, uz pomenutu FCL su također renomirani privredni subjekti kao što su "Tvornica cementa Kakanj" Kakanj, "Global ispat koksna industrija" Lukavac, "Arcelor Mittal Zenica" Zenica, "Arcelor Mittal Prijedor" Prijedor, "Agro-group" Brčko, "Bimal" Brčko, "Studen & CO Logistika" Brčko, "UNIS" Derventa i drugi. Veoma je važno pomenuti da luka koja o d 2004. godine posluje pod nazivom JP "Luka Brčko" Brčko Distrikt BiH d.o.o. ima izvanredne karakteristike i predispozicije koje, bar za sada i prilično nedovljno, i nisu prepoznali privredni subjekti na područjima koja gravitiraju Brčko Distriktu.

Malo se zna, a to su pretpostavke koje u mnogome mogu dopriijeti ekonomičnijem poslovanju firmi koje se bave uvozom i izvozom, da Luka Brčko ima 14 he površine, operativnu obalu dužine 180 m sa maksimalni gazom plovila od 2,5 metara. Opremljena je velikim zatvorenim i otvorenim skladišnim prostorom, kompletnom pretovarnom mehanizacijom, dizalicama, viljuškarima, utovarivačima, damperima. Dakle, svi uslovi da se profesionalno, kvalitetno i sa povoljnijim finansijkim uslovima, odgovori na sve zahtjeve koje pretpostavlja multimodalni sistem prijevoza roba, koji se ostvaruje pružanjem kvalitetnih lučkih usluga. Planirano je da se do 2015. godine Luka osposobi za korištenje pretovarnih kapaciteta od skoro pola miliona tona godišnje, kasnije i do milion tona, uz uslov da se istovremeno radi na osposobljavanju plovnog puta rijeke Save i izgradnji željezničkog pristupnog kolosijeka.

Malo je poznato da je preko Luke Brčko, moguće uspostaviti direktne robne tokove rijekom Savom sa podunavskim lukama zapadne i istočne Evrope , kao i sa lukama na Sjevernom i Crnom moru. Luka Brčko je sa Evropskom željezničkom mrežom povezana sa saobraćajnicom Tuzla-Vinkovci, blizu je autoput Zagreb-Beograd, magistralni putni pravac M 14.1., sve pretpostavke su ispunjene, osim one najvažnije. Potrebno je da se bh privredni subjekti, uz dužno poštovanje lukama u susjednim zemjama, okrenu poslovanju sa bh firmama, da koriste domaće kapacitete, ni zbog čega drugo do lakšeg i bržeg poslovanja, zbog uštede i vlastite zarade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.