NavMenu

Zdravo stanovanje: YTONG eko zgrada u Vogošći

Izvor: eKapija Srijeda, 20.10.2010. 12:30
Komentari
Podeli

U Bosni i Hercegovini uskoro još jedan eko objekat za čiju gradnju se koriste YTONG blokovi koje proizvodi fabrika XELLA iz Tuzle. U Vogošći pored Sarajeva gradi se nova stambeno-poslovna zgrada firme Murai Komerc koja će imati 300 stambenih jedinica i poslovni prostor površine 3.500 m2.

Za vanjske i unutarnje zidove planira se utrošiti 5.000 m3 YTONG blokova, što investitoru pruža mogućnost da ovaj stambeno-poslovni prostor gradi 2,5 puta brže nego je to uobičajeno s drugim materijalima. S obzirom da je YTONG veoma lagan materijal, te manje opterećuje konstrukciju objekta, postiže se značajna ušteda na samoj konstrukciji, kao i na vanjskim i unutarnjim zidovima gdje se dobiva veći broj kvadrata.

Posebna pogodnost gradnje YTONG blokovima za buduće korisnike prostora u Vogošći je što će imati ugodnu mikroklimu i vrhunsku termoizolaciju, koja će im smanjiti troškove hlađenja ljeti, a grijanja zimi. Temperaturna kolebanja tokom dana i noći, te hladnijih i toplijih dana su svedena na minimum, poručuju iz ove firme.

"Objekti izgrađeni od YTONG blokova ispunjavaju sve ekološke standarde. S ovim materijalom se omogućava zdrav život u skladu sa prirodom, jer ljudi za gradnju svojih objekata koriste najradije materijale iz prirodnih mineralnih sirovina, koji u procesu proizvodnje zadržavaju svoje vrijednosti. Vrlo je važno istaknuti da su i eko folije u koje se pakuju YTONG blokovi biorazgradive, te se i na taj način čuva životna okolina. Sigurni smo da gradnja našim materijalima osigurava zdravo stanovanje na neograničen broj godina", ističu u Xelli BH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.