NavMenu

Potencijal istočnog dijela Srpske - Ski centar Igrišta imaće tri staze, šestosjed i druge sadržaje

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 10.02.2022. 07:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrew Mayovskyy/shutterstock.com)Ilustracija
Olimpijski centar (OC) Jahorina dobio je na korištenje na period od 30 godina Ski-centar Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor od 550 hektara iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma, a u narednom periodu u planu je izgradnja žičare i drugih sadržaja koji će omogućiti razvoj Vlasenice, ali i cjelokupnog istočnog dijela Republike Srpske.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je novinarima da je u toku izrada regulacionog plana za koji je zadužena vlasenička opština, te naveo da je opremu za osnježavanje, "žirafe" i topove nabavio OC Jahorina, uredivši i staze koje nisu uže od 30 metara, da bi bili zadovoljeni svjetski standardi.

- Vode Srpske i Elektrodistribucija Bijeljina zaduženi su za vodosnabdijevanje i ugradnju podzemnog 110-kilovoltnog voda, dok je sa Ministarstvom privrede dogovoreno da Igrišta imaju zaseban elektro-vod, instaliranjem šest trafoa snage jedan megavat - naveo je Kraljević.

On je rekao i da su sa Vladom Srpske dogovorili da se radi na uređenju magistralnog puta sa Han Pogleda do skijališta.

- Na tom prostoru je planiran veliki parking, dosta drugih sadržaja, kao i akumulaciono jezero, jer otprilike treba izbaciti 20 litara vode u sekundi, sa izvorišta rijeke Jadar - dodao je Kraljević.

On je naveo da se radi na rješavanju dozvola i administrativnih problema, i da se očekuje ljepše vrijeme, da bi građevinske mašine mogle ući na teren. Raspisani su tenderi, potpisani ugovori i određeni izvođači za građevinske radove vrijednosti oko 15 mil KM.


Ski-centar bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, predviđena je gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na čas.

Ski-centar Igrišta nekada je bio jedan od najvećih ski-centara, ali je godinama unazad uništavan i devastiran. Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. donijela odluku kojom je Olimpijskom centru Jahorina dala na upravljanje Igrišta na period od 30 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Kina i Saudijska Arabija osnivaju zajedničku firmu za proizvodnju čelika u BiH

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je Konkurencijsko vijeće BiH. Proizvodne gigante, saudijsku naftnu kompaniju Saudi Arabian Oil Company (Aramco) i kineskog proizvođača čelika Baoshan Iron & Steel Ltd. (Baosteel), povezat će i državni fond Kraljevine Saudijske Arabije Public Investment Fund Tower. Uprkos pojedinim nejasnoćama u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.