NavMenu

Regionalno povezivanje tržišta kapitala: Eks-YU berza samo u teoriji

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 20.10.2010. 11:57
Komentari
Podeli

Regionalno povezivanje tržišta kapitala jugoistočne Evrope ne mora značiti uspostavu regionalne berze s obzirom na to da je ideja još u povoju i nije jasno kakvu će formu saradnje zainteresovane zemlje dogovoriti.

Ovo su izjavili čelnici domaćih regulatora tržišta i berzi povodom nedavnog dogovora u crnogorskom Miločeru predstavnika Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga i komisija za hartije od vrijednosti Srbije, FBiH, RS i Crne Gore da do kraja godine potpišu pismo namjere o regionalnom povezivanju.

Ovim povodom oglasili su se zvaničnici Zagrebačke i Beogradske berze, koji su izrazili čuđenje što nisu pozvani na ovu konferenciju koja se direktno tiče i njih samih.

"Inicijativa je potpuno nejasna u pogledu ciljeva. Iz izjava nekih učesnika može se naslutiti da se ne radi o povezivanju postojećih berzi, već o pokušaju stvaranja vanberzanske platforme na kojoj bi se trgovalo sa dvadesetak najboljih hartija od vrijednosti u regionu", kaže Milan Božić, direktor Banjalučke berze, koji je potvrdio da ih niko nije konsultovana u vezi s ovom inicijativom.

Na povezivanje gleda pozitivno, ali smatra da bi ono trebalo da bude po uzoru na nordijske ili baltičke zemlje, koje su stvorile uspješnu saradnju na bazi jedinstvene trgovačke platforme.

"Stoga bi regulatori trebalo da se fokusiraju na otklanjanje smetnji za takav vid povezivanja, kao što su omogućavanje slobodnog protoka kapitala, te usaglašavanje i priznavanje licenci za učesnike na tržištu", objašnjava Božić.

Povezivanje neophodnim smatra i Miodrag Jandrić, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS, ističući kako su domaća tržišta kapitala mala, usitnjena i nemaju velike šanse da opstanu.

"Inicijativa je na dugom štapu. Još ništa nije dogovoreno. Analizirali smo regulativu i njenu usklađenost sa direktivama EU i sada očekujemo da Radna grupa sačini prijedlog strategije i protokola o saradnji", objašnjava Jandrić i dodaje da su u regulativi RS uglavnom ugrađene sve direktive EU.

Dodaje da su mišljenja o povezivanju različita, pa su tako jedni za stvaranje regionalne berze, dok drugi poput Hrvatske insistiraju na multilateralnoj trgovačkoj platformi.

"Ovo nije samo stručno, nego i političko pitanje i stoga će, kad je riječ o RS, u odlučivanje biti uključeni Vlada i Skupština RS", naglašava Jandrić i napominje da će ubuduće berze sigurno biti uključene u regionalne razgovore.

Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH, kaže da su na konferenciji u Miločeru svi učesnici bili saglasni da je potrebno regionalno povezivanje.

"Dogovoreno je da se napravi elektronska trgovačka platforma putem koje bi se trgovalo najkvalitetnijim vrijednosnim papirima", kaže Ćelam i dodaje da će se nešto konkretnije znati za mjesec dana kada bi Radna grupa iz Hrvatske trebalo da utvrdi polazne osnove.

Što se tiče regulative u FBiH, kaže, ne bi morala biti mijenjana, jer bi Komisija podzakonskim aktom mogla regulisati pitanje regionalnog povezivanja.

Posljednjih godina bilo je više inicijativa za regionalno povezivanje tržišta kapitala. Jedno vrijeme govorilo se da je Bečka berza zainteresovana za stvaranje regionalnog tržišta, dok su berze u regionu 2007. godine u Skoplju potpisale memorandum o partnerstvu s ciljem razvoja regionalnog i nacionalnih tržišta, ali u svojim namjerama nisu daleko odmakle.

Na SASE sumnjičavi

Ideja o povezivanju berzi i jedinstvenoj trgovačkoj platformi je veoma dobra, jer će investitorima omogućiti jednostavniji pristup većem regionu. Na taj način će cijeli region biti interesantniji velikim investitorima, smatraju u Sarajevskoj berzi (SASE).

Međutim, u pogledu izvodljivosti ove zamisli postoje ozbiljne sumnje.

"Države nastale raspadom Jugoslavije i dalje ljubomorno čuvaju svoj suverenitet, što sigurno uključuje i nacionalna tržišta kapitala. Za nas je svaka inicijativa usmjerena ka ukidanju barijera između regionalnih tržišta kapitala, prije svega harmonizacijom propisa, uvijek dobrodošla, ali smatramo da nije realno očekivati da će do toga doći prije prijema svih država eks-YU u EU", kazao je Almir Mirica, izvršni direktor Sektora nadzora i trgovine SASE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.