NavMenu

Sve efikasnije solarne ćelije - Šta su zaključili naučnici iz Singapura?

Izvor: Energija Balkana Utorak, 08.02.2022. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/andreas160578)Ilustracija
Tim istraživača sa Nacionalnog univerziteta Singapura (NUS) postavio je novi rekord u efikasnosti konverzije energije solarnih ćelija napravljenih od perovskita i organskih materijala. Ovaj tehnološki proboj otvara put za fleksibilne, lagane, i ultra tanke fotonaponske ćelije sa niskim cijenama koje su idealne za korišćenje za pogonska vozila, čamce, ali i mnoge druge primjene.

- Visoka efikasnost konverzije energije solarnih ćelija je ključna za proizvodnju više električne energije kada se koristi ograničeno područje a to zauzvrat smanjuje ukupne troškove generisanja solarne energije - objasnio je vodeći istraživač, Hou Yi, profesor na Odsjeku za hemijsko i biomolekularno inženjerstvo NUS-a.

Iako je kombinacija solarne ćelije perovskit/organski materijal privlačan za sledeću generaciju tankoslojnih fotonaponski ćelija, njihova efikasnost zaostaje za drugim vrstama solarnih ćelija. Da bi se pozabavili ovim tehnološkim izazovom, docent Hou i njegov tim razvili su novi i efikasan ICL koji smanjuje napon, optičke i električne gubitke unutar ovih solarnih ćelija. Ova inovacija značajno poboljšava efikasnost solarnih ćelija perovskit/organski materijal, postižući stopu konverzije energije od 23,6%.

- U našem najnovijem radu, pokazali smo efikasnost konverzije energije od 23,6%, što je najbolji učinak za ovu vrstu solarnih ćelija do danas - rekao je dr Chen Wei, naučni saradnik na Odsjeku za hemijsko i biomolekularno inženjerstvo NUS-a i prvi autor ovog rada.

Ovo dostignuće predstavlja značajan skok u odnosu na trenutnu stopu konverzije energije od oko 20% koju su objavile druge studije o solarnim ćelijama perovskit/organski materijal. Približava se stopi konverzije energije od 26,7% kod silicijumskih solarnih ćelija, što je trenutno dominantna solarna tehnologija kod tržišta solarnih fotonaponskih ćelija.

Ova inovacija je objavljena u časopisu Nature Energy krajem januara. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Hong Kongu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.