Izvor: eKapija | Utorak, 19.10.2010.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poboljšanjem energetske učinkovitosti BiH godišnje može uštedjeti 420 milijuna eura

(Foto: b)

Danas je u Mostaru predstavljen USAID-ov projekt "Ekonomija energetske efikasnosti - 3E", koji ova američka organizacija provodi u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i njemačkim GTZ-om.

Radi se o programu promocije tehnologija energetske učinkovitosti, čiji je krajnji cilj smanje potrošnje energije, a ukupna vrijednost projekta je 4,2 milijuna maraka.

Bosna i Hercegovina je u 2008. godini potrošila skoro 20 posto bruto društvenog proizvoda na troškove energije, dok je taj postotak u zemljama Europske unije manji od 5 posto, istaknuto je na današnjem seminaru.

Po riječima voditelja projekta Zorana Morvaja, potencijalne uštede su 20 do 30 posto, a u konkretnom primjeru to znači da bi BiH uz 20-postotno povećanje energetske učinkovitosti na godišnjoj razini uštedila 420 milijuna eura.

"Projekt je fokusiran na poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada, ponajviše u javnom sektoru, no to mogu biti i stambene zgrade, pa čak i privatni vlasnici stambenih zgrada. Konkretno, radi se o poboljšanju izolacije zgrada, postavljanju prozora sa izo-staklima, novim sistemima grijanja, upravljanju potrošnjom energije, te edukaciji i promjeni svijesti građana kada je u pitanju potrošnja energije", kazao je Morvaj.

U sklopu projekta USAID će u cijeloj Bosni i Hercegovini implementirati ukupno deset pilot projekata energetske učinkovitosti. Prvi od tih projekata bit će projekta energetske efikasnosti na Mašinskom fakultetu u Sarajevu s kojim je prije nekoliko dana potpisan ugovor.

Današnjem seminaru u Mostaru nazočio je i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, koji je podmjestio da je američka vlada u proteklih 15 godina kroz razne programe u BiH investirala milijardu i pol dolara.

"Američka vlada od 2001. godine snažno je uključena i u reformu energetskog sektor BiH. Energetska reforma i dalje će biti važan dio našeg programa ekonomskog razvoja, a energetska učinkovitost može potaknuti razvoj cjelokupnog bh. gospodarstva", naglasio je veleposlanik Moon.

Naglašavajući kako je Federacija BiH uložila velike napore u usklađivanju domaćeg okolišnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg je istaknuo kako uz provođenje obveze iz nedavno usvojene Strategije zaštite okoliša s akcijskim planom za deset godina Federaciju očekuje dosta posla u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti.

On je dodao kako je važan segment energetske učinkovitosti borba protiv klimatskih promjena, te ne najavio podršku njegovog ministarstva USAID-ovom programu.

"Projekt 3E jedan je od najznačajnijih projekata u Bosni i Hercegovini koja je prema podacima Svjetske banke energetski najneučinkovitija u regiji zapadnog Balkana. Razloga za to je dosta, a među njima se napose ističe nedostatna svijesti o razlozima za i koristima od energetske efikasnosti koja je uz sve ekonomske koristi zasigurno i najučinkovitiji način borbe protiv klimatskih promjena. Tako bi, pored ova tri e, trebalo dodati još jedno e - ekologija, odnosno ekološki segment", zaključio je ministar Herceg.

eKapija.ba/FENA

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.