NavMenu

U Podgorici planirana gradnja objekta sa poslovnim apartmanima, lokalima i dvije podzemne garaže (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 04.02.2022. 07:40
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostrnog planiranja i urbanizma/Golden Project/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompanija Sigillum & IB planira izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Novoj Varoši u Podgorici, a zeleno svjetlo za realizaciju projekta dao je i glavni državni arhitekta. Ukupna bruto građevinska površina objekta biće 3.760.02 m2, a imaće poslovne prostore, poslovne apartmane i dvije podzemne garaže.

Kako se može vidjeti u idejnom rješenju za čiju je izradu bio zadužen studio Golden Project iz Podgorice, objekat će biti izgrađen na parcelama UP 07, UP 08, UP 09, UP 10 i dio UP 11, koje se nalaze uz ulicu Marka Miljanova.

U dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostrnog planiranja i urbanizma navedeno je da se na svim lokacijama nalaze prizemne oronule kuće, osim na UP 07 na kojoj je stambeni objekat porušen ranije. Kuće su predviđene za rušenje, i prije početka radova će se za njih odraditi potrebni elaborati rušenja kako bi se uklonile.

Projektanti navode da je na parcelama, na zahtjev investitora, projektovan stambeno-poslovni objekat koji se sastoji od dvije podzemne garaže, prizemlja, četiri sprata i mansarde.

- Garažiranje automobila je ostvareno u okviru objekta, a predviđene su dvije podzemne etaže sa ukupno 56 parking mjesta. Planskim dokumentom za ovaj dio predviđena je i izgradnja javne podzemne garaže sa dvorišne strane objekta, te je stoga dat predlog priključenja na buduću javnu garažu - objašnjeno je.

Navedeno je i da je priključak planiran iz novoplanirane javne podzemne garaže koja će biti izgrađena po planskom dokumentu. Kako bi se obezbijedio pristup objektu, predviđena je priključna saobraćajnica koja će spajati novoplaniranu javnu podzemnu garažu i podzemne garaže objekta. Priključna saobraćajnica će se izgraditi odmah, sa cijelim objektom, kako kasnije investitori ne bi imali dodatnu štetu rušenja dvorišne strane objekta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostrnog planiranja i urbanizma/Golden Project/Idejno rješenje/Printscreen)
- Privremeni priključak će se obavljati dok se ne steknu uslovi, to jeste dok se ne izgradi javna podzemna garaža. Predviđena su dva auto lifta sa strane ulice Marka Miljanova, i to jedan kao ulaz a drugi kao izlaz iz podzemnih garaža, sa zaustavnom trakom kako se ne bi ometao saobraćaj - navedeno je.

U prizemlju i na prvom spratu objekta predviđeni su poslovni prostori. Na prizemlju je dato rješenje sa tri poslovna prostora koja izlaze na prednju i zadnju stranu objekta, i osvjetljeni su velikim staklenim površinama. Predviđena je i nadstrešnica iznad prizemlja, a sve kako bi spriječila pregrijavanje poslovnih prostora kao i zaštitu prolaznika i korisnika prostora od kiše.

- Na prvom spratu su takođe projektom predviđeni poslovni prostori, i to njih devet, sa orijentacijom ka zadnjoj i prednjoj strani. Obezbijeđena im je osvijetljenost putem velikog broja otvora - navodi se u idejnom rješenju.

Na drugom, trećem, četvrtom spratu i mansardi predviđeno je ukupno 29 poslovnih apartmana.

- Na etaži mansarde predviđena su dva luksuznija poslovna apartmana, dok su na ostalim spratovima predviđeni manji apartmani. Svaki sprat će imati po devet poslovnih apartmana - po tri dvosobna i šest jednosobnih - stoji u dokumentu.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostrnog planiranja i urbanizma/Golden Project/Idejno rješenje/Printscreen)
Kada je riječ o ekoodrživosti objekta, predlaže se pretvaranje krovova u zelene površine kako bi se smanjili uticaji velikih temperatura na samom objektu.


- Idejnim rješenjem je predviđena implementacija solarnih panela za proizvodnju električne energije u samom objektu, a koji su predviđeni da se postave na krvu objekta. Na zadnjoj etaži predviđen je zeleni krov, a po etažama su projektovane i zelene terase koje bi pored termičke i zvučne izolacije imale i dodatnu funkciju, jer bi se sadnjom zelenog rastinja blokirao negativan uticaj gradskog saobraćaja, a koji dopire sa bulevara koji je uz sami objekat - navedeno je u dokumentu.

Takođe, kroz razradu glavnog projekta biće obraćena pažnja na dodatnu termičku izolaciju spoljašnjih zidova, a biće
dodata i preporuka za korišćenje kvalitetne bravarije, sve u cilju smanjenja gubitka energije iz samog objekta.
Fotogalerija
Zgrada sa poslovnim apartmanima i lokalima u Podgorici
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.