Izvor: PR | Četvrtak, 03.02.2022.| 12:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto je igra važna za razvoj djeteta?

(Foto: Pixabay/Laterjay)
Igra je najljepši dio odrastanja. Igra između roditelja i djeteta započinje od samog rođenja, čime se stvara prva socioemotivna veza u životu djeteta. Kroz ovo igranje, dijete uči o sebi, svijetu oko sebe, a i o međuljudskim odnosima. Kako odrasta, dijete se najprije igra samo sa sobom, ulazeći u različite uloge i imitacije. Kasnije, igra u grupi vršnjaka postaje dominantna i ona traje sve do sportskih igara i takmičenja u starijem uzrastu. Jasno je da je uloga igre u razvoju djeteta jako važna, ali zašto je to tako?

Razvoj mašte i kreativnosti

Maštajući, kroz igru dijete ispoljava svoju kreativnost, jača imaginaciju i otkriva beskrajnu slobodu svog unutrašnjeg svijeta. Dječija igrališta, igračke i interakcija sa vršnjacima dodatno jačaju maštu, pa je dječija svakodnevica uz igru ispunjena, bezbrižna i srećna. Kroz maštu, dijete ispoljava svoju ličnost, uči da imitira, saznaje o ljudima i svijetu oko sebe.

Motorički i kognitivni razvoj kroz igru

Razoj motorike je krucijalan za razvoj i rast djeteta. Kroz igre u kojima je dijete fizički aktivno, povećava se fleksiblinost, balans, brzina kretanja kao i generalna spretnost i pokretljivost. Dječija igrališta su zato posebno važna. Kada su dizajnirana da podstaknu djecu da logički i racionalno razmišljaju, rješavaju problem i razvijaju samopouzdanje, dječija igrališta su poput učionice.

Kao lider u dizajniranju dječijih igrališta i igrališta za djecu sa posebnim potrebama, Kompan je danska firma koja vodi računa o svakom detalju. Kompan dječija igrališta dizajnirana su u konsultaciji sa defektološkim fakultetom tako da su adekvatna igrališta za djecu sa posebnim potrebama. Drugim riječima, ova igrališta su inkluzivna što znači da svako dijete može da pronađe mjesto za sebe, da se zabavi i uživa u igri.

Kompan dječija igrališta su pronašla svoje mjesto u kompleksu Beograd na vodi jer se svojim izgledom i funkcionalnostima savršeno uklapaju u moderan, gradski ambijent. Uz ova igrališta Beograd na vodi je dobio ono što svaki kompleks zaslužuje - kutak za najmlađe.

Kompan igrališta su dizajnirana sa idejom da poboljšaju fizičke, kognitivne, kreativne i socijalno-emocijalne vještine djece. Takođe, svi materijali koji koriste su izuzetno kvalitetni jer se dječija igrališta mnogo habaju. Ovo je posebno važno jer se igrališta nalaze na otvorenom, gdje su izložena vjetru, kiši, suncu ili mrazu.

Osim što su napravljena od kvalitetnih materijala, ova inkluzivna igrališta su dizajnirana tako da ne postoji mogućnost povreda prilikom korišćenja, penjanja ili eventualnog pada. Bez oštrih ivica, šrafova koji vire i hrapavih površina, igra je bezbjednija i bezbrižnija.

Igra je sreća

Djeca se kroz igru povezuju, stvaraju nova prijateljstva, razvijaju osjećaj propadnosti i grade zajednice sa vršnjacima. Njihova mašta, kreativnost, sposobnost komunikacije i pravilan fizički razvoj, dobijaju u igri sav prostor koji im treba. Ovo je posebno važno kad su igališta za djecu sa posebnim potrebama u pitanju, jer u igri razlike među djecom nestaju, važna je samo igra i povezivanje.

Ukoliko želite najbolje dječije igralište ili inkluzivno igrališe za svoj hotel, stambeni objekat, gradsku površinu ili privatni posjed, Musculus tim vam stoji na raspolaganju. Javite se da zajedno pronađemo idealnu opciju za vas ili posjetite Beograd na vodi i na licu mjesta se uvjerite u kvalitet Kompan ponude.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE