Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.10.2010.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zemlje bivše Jugoslavije: Aviokompanije udružuju flote?

(Foto: b)

Jučerašnjim pristupanjem Željeznica FBIH zajedničkoj željezničkoj kompaniji Cargo 10 (koju su prije mjesec dana osnivanjem zajedničkog poduzeća sa sjedištem u Ljubljani pokrenule Željeznice Slovenije, Hrvatske, Srbije) stvorila se željeznička mreža koja će u početku omogućiti brži i jeftiniji prijevoz tereta kroz ove zemlje.

Ovaj primjer su malo nakon prve objave o formiranju zajedničkog poduzeća slijedile i aviokompanije. Naime, motivirani financijskim razlozima i željom da putnici dobiju bolje uvjete letenja uz niže cijene JAT Airways i Montenegro Airlines su postigli dogovor da od kraja ovog mjeseca počnu sa zajedničkim korištenjem flota kako bi smanjili troškove i osigurali bolju iskorištenost letova.

Iako su i ostale aviokompanije sa područja bivše Jugoslavije bile pozvane da se priključe ovoj inicijativi ona još uvijek nije proširena na ovakav način kao što su to uradile željeznice.

Iz BH Airlinesa nam kažu da im se do sada nitko službeno nije obratio sa ovakvim prijedlogom. Na pitanje jesu zainteresirani za ovakav vid suradnje ističu da sve to ovisi od toga što bi se nudilo te da u odluci također riječ ima i njihov strateški partner Turkish Airlines.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, kaže da bi suradnja avioprijevoznika na ovaj način bila dobro došla budući da je ovo oblast u kojoj postoje veliki fiksni troškovi te bi se udruživanjem i kombinacijom letova pozitivno utjecalo na poslovanje svih kompanija iz ove oblasti. Smatra da bi s većom tržišnom orijeniranošću i dobrim poslovnim politikama ove kompanije ne bi više imale potrebe za subvencijama države što je trenutno slučaj.

Kako je ovo trend i u svijetu pokazuje prije nekoliko dana objavljeno spajanje dva američka avioprijevoznika ("United" i "Continental") kojim je stvorena najveća aviokompanija na svijetu.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.