NavMenu

Čapljina: Otvoren rekonstruisani kompleks "Trg bana Josipa Jelačića" i Željezničke stanice

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.10.2010. 09:53
Komentari
Podeli

Predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBiH Nedžad Osmanagić otvorio je 13. oktobra 2010. godine rekonstruisani kompleks "Trg bana Josipa Jelačića" i graničnu Željezničku stanicu u Čapljini, što je rezultat zajedničkih napora ŽFBiH i Općine Čapljina. Tom prilikom promovisan je i novi sistem elektronskog izdavanja karata za lokalni sobraćaj u stanicama Mostar i Čapljina, a od ponedjeljka 18. oktobra 2010. godine i za stanice u Sarajevu i Zenici.

U rekonstrukciju "Trga bana Josipa Jelačića", ŽFBiH su uložile 1,2 miliona KM. Površina trga je 5,5 hiljada kvadratnih metara. Ima 94 parking mjesta, 7 taksi mjesta i 2 parking mjesta za autobuse. Sa rondoom koji je urađen u saradnji sa Općinom Čapljina čini jedinstvenu cjelinu. Projektnu dokumentaciju uradila je projektna kuća "Studio Radonić" iz Zagreba. Izvođač radova je domaća firma "Kristal" d.o.o. Čapljina, a stručnu pomoć u realizaciji i praćenju izgradnje trga dali su načelnik i uposleni u Općini Čapljina.

U sklopu kompleksa je i savremena granična Željeznička stanica u Čapljini. Ovaj objekat je vrijedan 2 miliona KM. Kreditna sredstva obezbijedila je Evropska investiciona banka. Izvođač radova je sarajevska firma "Unigradnja". Fizibility studija i idejno rješenje urađeno je po projektu IPSA Instituta iz Sarajeva. Radovi su izvedeni u tri faze na površini od 2.500 kvadratnih metara, od kojih je 700 kvadratnih metara dograđeno, navodi se u saopćenju Željeznica FBiH.

Predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBiH Nedžad Osmanagić najavio je i revitalizaciju željezničke radionice u Čapljini.

"Projekat je već urađen, a ukupna investicija kompletne obnove je oko 7 miliona KM. To praktično znači, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, što je od vitalnog interesa za naše građane i privredu", istakao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.