NavMenu

Kreće promotivna kampanja - BiH kao najuzbudljivija destinacija na TripAdvisoru

Izvor: Bussines Magazine Nedjelja, 23.01.2022. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: Ammit Jack/shutterstock.com)
U zimskom ambijentu Trebevića administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u petak, 21. januara, pokrenule su promotivnu kampanju BiH kao najuzbudljivije destinacije na TripAdvisoru, najvećoj svjetskoj platformi za putovanja.

- Čast mi je što sam na Trebeviću gdje mogu pokrenuti ovu kampanju koja poziva sve da osjete ovu ljepotu koja oduzima dah. Ovo je narod koji ima mnogo toga za ponuditi. Ljudi ovdje imaju priliku Bosnu i Hercegovinu pretvoriti u novu veliku turističku destinaciju u Evropi. Prije pandemije na turizam je otpadalo gotovo 10 posto BDP-a ove zemlje i uz pravi pristup oporavku nakon pandemije u ovoj industriji, ona može dodatno porasti - rekla je Power.

USAID je tokom protekle decenije podržao napore na promociji turizma u BiH.

- Podržali smo vas u izgradnji Via Dinarice, uspjeli smo razviti jednu stazu za pješačenje svjetskog nivoa. Panedmija je to zaustavila, ali kada dođe do prekretnice, što će se desiti, USAID ostaje spreman da pomogne BiH da ponovno oživi te ture. Projekat USAID turizam nastoji i privući veći broj međunarodnih letova u BiH. Radi se o putnim agencijama i tour operaterima da organizuju veći broj dolazaka u zemlji. Kada se povuče pandemija, turizam može još jednom postati motor ekonomskog razvoja BiH kao izvor ponosa koji ujedinjuje ljude iz svih sfera - poručila je Power.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je da u BiH imaju značajne znamenitosti koje su među najljepšim u Evropi.

- Međutim, suočavamo se s mnogo izazova, kako da taj turistički potencijal koji imamo maksimalno iskoristimo i stavimo u funkciju ekonomskog razvoja naše zemlje. Projekat koji danas slavimo jeste pokretanje jedne međunarodne promocije BiH sa TripAdvisorom koji predstavlja globalnu svjetsku internet platformu za turizam - navela je Đapo.

TripAdvisor kampanju finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a implementira Privredna komora FBiH uz podršku USAID Turizam projekta. Cilj kampanje je, kako je rečeno, podizanje turističke atraktivnosti BiH na prioritetnim tržištima poput Austrije, Njemačke, Turske, Srbije, Hrvatske te državama Perzijskog zaljeva.

- Kampanja sadrži 26 interesantnih mjesta, pomno odabranih i već je prikazala najbolje što BiH ima za ponuditi - rekao je direktor Destinacija za TripAdvisor Justin Reed.

Također, na promociji kampanje prisustvovala je ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, koja je predstavila i druge turističke inicijative, te najavila da će Svjetsko prvenstvo u raftingu 2022. biti održano u maju u Banjaluci.

- Na ovom bitnom događaju želimo da iskažemo i na koji način je saradnja do sad tekla između Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH i USAID-a tokom proteklih 15 godina. Bilo je zaista dosta dobrih projekata, a ima i onih koji se posebno izdvajaju. Pandemija nas je ometala u ovom proteklom periodu koja je imala veliki uticaj na turizam. U narednom periodu se nadamo poboljšanju situacije, a i novim brojnim projektima u kojim ćemo svi učestvovati na razvoju turizma i RS-a i Bosne i Hercegovine u cijelosti - izjavila je Gašić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.