NavMenu

Federacija od danas u željezničkoj alijansi

Izvor: eKapija Srijeda, 13.10.2010. 14:41
Komentari
Podeli

Potpisivanjem ugovora o pristupanju zajedničkom željezničkom poduzeću "Cargo 10" koje su osnovale Željeznice Slovenije, Hrvatske i Srbije, prijevoz robe iz FBiH bit će jeftiniji, brži i efikasniji.

Od dva željeznička poduzeća u BiH danas su ugovor potpisale Željeznice FBiH, dok bi Željeznice RS-a to trebale uraditi u skorije vrijeme. Na potpisivanju su bili prisutni i predstavnici željeznica Makedonije, koji su također, potpisali aneks sporazuma o zajedničkoj saradnji s "Cargo 10" što je korak do potpisivanja sporazuma o pristupanju ovom poduzeću.

Iako se do sada u javnosti pojavljivala podrška, ali i neodobravanje ovog projekta u kojem neki vide i pokušaj stvaranja nekadašnje jugosfere razlozi za povezivanje su, kako ističu stručnjaci i inicijatori projekta, čisto ekonomske prirode.

Generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić koji je potpisao današnji ugovor kaže da će ŽFBiH ovim značajno skratiti vrijeme zadržavanja na granicama što će će značajnije povećati promet, a postojat će i jedinstvena cijena u regiji. Tako će bez ikakvih infrastrukturnih ulaganja putovanje vlakom na nekih relacijama biti kraće i za deset sati u odnosu na dosadašnje.

Promet će biti ubrzan zato što će države zajedničkoj kompaniji pružati podršku pri prelasku tereta preko granice, ubrzavajući administrativne procedure, a druga zadaća je da održavaju željezničku infrastrukturu na visokom nivou. Sve to će skratiti vrijeme transporta i podići konkurentnost.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT iz Banje Luke, smatra da je ovo jedan od pozitivnih primjera koji pokazuje da je ekonomska logika prevladala nad političkim isključivostima.

"Nadamo se da će ovo biti primjer i za slična poduzeća koja imaju potencijal da svojim udruživanjem smanje svoje troškove, odnosno povećaju kvalitetu, brzinu i učinkovitost. Ovim bi trebali imati jeftiniji i brži željeznički transport", smatra Grabovac.

Kao oblast u kojima imamo potencijal za udruživanje navodi sektor namjenske industrije. Podsjeća da je u bivšoj Jugoslaviji proizvodnja u namjenskoj industiji bila strateški raspoređena u nekoliko tadašnjih republika. "To su bili proizvodi koji su imali svoju prođu na tržištu i to po dobroj cijeni. Iako je to trenutno politički osjetljivo pitanje, kooperacija u namjenskoj industriji nekada je bila jako unosna svima, a tako bi bilo i danas, osobito kada se zna da sve te firme danas jedva opstaju na tržištu", smatra Grabovac.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.