NavMenu

BiH zbog afričke kuge spustila rampu Makedoncima - Domaći uzgajivači traže totalnu zabranu uvoza

Izvor: Glas Srpske Petak, 21.01.2022. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Zbog pojave afričke kuge svinja u Sjevernoj Makedoniji BiH je podigla rampu za meso iz pojedinih dijelova te zemlje u kojima je otkrivena ta opasna zarazna bolest, međutim, domaći proizvođači su nezadovoljni odlukom i smatraju da bi trebalo totalno zabraniti uvoz ovih proizvoda, jer je postojeće mjere teško kontrolisati.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH poručuju da kontinuirano prate epidemiološku situaciju u Evropi i svijetu kada je riječ o pitanju afričke svinjske kuge i u skladu s tim donose zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla.

- Kancelarija za veterinarstvo BiH odmah po saznanju pojave afričke svinjske kuge donijela je zabranu uvoza živih svinja, i domaćih i divljih, kao i sjemena, embriona i jajnih ćelija svinja iz cijele Sjeverne Makedonije, dok se zabrana uvoza mesa svinja i proizvoda porijeklom od mesa svinja odnosi samo na zaražene opštine u Sjevernoj Makedoniji - rekao je za Glas Srpske direktor Kancelarija za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Dodao je da je ista zabrana uvoza svinja i proizvoda od svinja iz Republike Srbije na snazi još od 2019. godine, kada se ona prvi put i pojavila u toj zemlji.

- Ista zabrana je na snazi i za sve druge države u kojima je ova bolest prisutna - rekao je Bošković, dodajući da ova bolest do danas nije zabilježena na području BiH.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je za "Glas Srpske" da BiH nije ni imala značajniji uvoz životinja iz Sjeverne Makedonije, ali da je uvoz prerađevina bio ogroman.

- Greška je što se zabrana odnosi samo za pojedine regije, zato što mi veoma teško možemo pratiti u drugoj državi iz koje je oblasti koja životinja. Ide se na povjerenje, a to nije sigurno, jer je u sličnim slučajevima bilo zloupotreba - rekao je Vasić podsjetivši na slučaj iz prethodnih godina, kada se pileće meso iz jednih regiona u Srbiji moglo uvoziti, a iz drugih nije, što je tada otvorilo prostor za razne mahinacije.

Objasnio je da obično matične države u kojima se dogodi slučaj zaraze donese odluku o regionima iz kojih se može koristiti meso i one iz kojih se ne može, jer oni mogu u svojoj državi da izvrše kontrolu.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da zabrana uvoza za domaće proizvođače u suštini ne znači ništa, jer skoro ništa se ni ne uvozi sa područja ove zemlje, jer oni imaju skuplju proizvodnju od nas.

- Kina je otpisala kompletno evropsko tržište svinja zbog pojave afričke kuge u pojedinim regijama u Poljskoj i granici sa Njemačkom i Mađarskom, a ovo o čemu mi pričamo da je zabranjen uvoz iz pojedinih regija je totalno apsurdno - kategoričan je Maljčić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su saopštili da, kao nadležan organ, odgovoran i svjestan rizika koji prijeti, prate situaciju u zemljama okruženja i u skladu s tim postupa.

- S ciljem koordinacije svih preventivnih aktivnosti u vezi sa potencijalnom opasnošću preduzeli smo određene korake i sačinili planove hitnih mjera postupanja u slučaju pojave afričke kuge u Srpskoj - naveli su iz ministarstva.
Nakon što je početkom godine ova opasna bolest potvrđena kod domaćih svinja u Sjevernoj Makedoniji i kod veprova u četiri lovišta u Srbiji, Crna Gora je zabranila uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i svih proizvoda iz tih dijelova Srbije i Sjeverne Makedonije.

UIO

Kada je riječ o uvozu mesa iz Sjeverne Makedonije, prednjači ovčje i kozije meso, kojeg je prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH tokom prošle godine uvezeno 566.667 kilograma u vrijednosti većoj od 1,2 miliona maraka. Tokom 2020. godine na tržište BiH ovog mesa stiglo je u količini od 592.577 kilograma "teških" više od 1,4 miliona maraka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.